BKV-Figyelő

Itt a tavasz, púposodnak a sínek

BKV figyelő.hu

2009.04.02
17:00

Megjött a melegebb tavaszi idő, egymás után türemkednek ki a villamossínek Budapesten. Szerdán Angyalföldön a 14-es vonalán szünetelt emiatt a villamosforgalom, csütörtökön pedig az Árpád híd hídfőjénél az 1-es villamos vezetője nézegette tanácstalanul a sínpúpot. Pedig a napi átlaghőmérséklet még csak 13 Celsius fok.

A képsorozatot egy olvasónk küldte be az alábbi levél kíséretében:

Az Árpád-híd hídfőjénél dolgozom a Duna Toronyban, és alattunk az 1-es villamos Lágymányosi-híd felé közlekedő oldalán a sínpár közül az egyik megadta magát (gondolom a naptól), és felpúposodott, a villamos vezetők pedig egész tanácstalanul álltak a dologhoz, az első még lassan áthajtott, a többi megállt, kijött az üzemzavar elhárító autó, és úgy néz ki, most átparancsolta a többi mögötte várakozó villamost is, jelenleg már lángvágóval esnek neki a sínnek, gondoltam hátha érdekesnek tűnik a dolog, mellékeltem pár fotót is. Fura ez így már április elején...

A villamossínek hőtágulás miatt púposodása nem ritka Budapesten, de eddig főleg kánikulában fordult elő. A probléma elsősorban az úgynevezett nagypaneles/tömbsínes vágányzatnál jön elő.

A BKV szakemberei ilyen esetekben speciális szögekkel lerögzítik a kisebb púpokat. Nagyobb púposodásnál előkerül a lángvágó, kivágnak a sínből egy kisebb darabot, összehegesztik, és visszaengedik rá a forgalmat.

Kánikulában úgy próbálják megelőzni a púposodást, hogy a síneket folyamatosan locsolják a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. locsolókocsijai.

Az Index megkereste a BKV-t, miért púposodnak a sínek már április elején, hiszen még messze a kánikula (és milyen hullámvasútra kell számítani majd akkor), a válasz egyelőre születőfélben van.

(Index)

komment komment Címkék: budapest index cikk kép bkv olvasó villamos sín bkvfigyelo

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása