BKV-Figyelő

Ha ideér a járvány, leáll a BKV

BKV figyelő.hu

2009.05.05
11:50

Az Index birtokába került a BKV nemrég kidolgozott pandémiás tervének tervezete.

Ha elrendelik a 6-os fokozatot, azaz a járvány hivatalosan is globális méretűvé nő, akkor a BKV esetében még további hat alfázis érvényes, aminek a legsúlyosabb változataként leállítják a teljes tömegközlekedést. A negyedik alfázisnál a BKV-dolgozóknak megszervezik a bejárást gépkocsival (esetleg biciklizhetnek vagy gyalogolhatnak még). Védőoltást először a vezérigazgató, utoljára a vulkanizáló kap a cégnél.

Elkészült a BKV pandémiás tervének tervezete, amit az járvány hazai terjedésekor léptetnének életbe. A tervezetet egyelőre különböző szinteken véleményezik a cégnél. A Nemzeti Influenza Pandémiás Tervre épülő speciális terv a járvány terjedésének 3., 4., 5., és 6. fázisára fogalmaz meg utasításokat (jelenleg az 5. fokozat van érvényben, a WHO még nem rendelte el a 6. fokozatot).

A 3. fázisnál (amikor az állati influenzavírus altípus emberi fertőzéseket okoz, de a vírus emberről emberre nem terjed, legfeljebb csak nagyon ritkán, közeli érintkezés révén), a BKV-nál meg kell alakítani a Pandémiás Tervező Csoportot. Feladata például a figyelemfelkeltés a szezonális influenza elleni oltóanyagok minél nagyobb számban történő igénybevételére.

A 4. fázis idején (amikor az emberről emberre történő korlátozott terjedés következtében az emberi megbetegedések csupán kis gócokban jelentkeznek, a terjedés igen kis területre korlátozódik, ami arra utal, hogy a vírus még nem adaptálódott az emberi szervezethez) a társaság vezetéséből megalakul az úgynevezett Krízis Kezelő Csoport. A csoport intézkedik, hogy kigyűjtsék név szerint a kritikus területen dolgozókat a később kiosztandó védőfelszerelések számának felmérése miatt, kialakítsák a majdani karanténokat, megszervezzék a későbbi vakcinabeszerzést.

Az 5. fázisnál (az emberi megbetegedések nagyobb gócokban jelentkeznek, de az emberről emberre történő fertőzés még mindig csak kis területre korlátozódik, ami arra utal, hogy a vírus egyre jobban adaptálódik az emberi szervezethez, de az emberre történő terjedési képessége még nem tökéletes) összeállítják a minimális szolgáltatáshoz szükséges emberek névsorát. Emellett megteremtik a távmunka feltételeit és beszerzik az egyéni védőeszközöket (alkoholos lemosók, maszkok, kesztyűk).

A 6. fázist további hat alfázisra osztja a tervezet. (Bár a WHO még nem rendelte el a 6. fokozatot, a pandémiás tervben a 6. fokozat első három alfázisán már túl vagyunk.) Az (a) szinten a gazdasági, és az önkormányzati minisztérium működési területéhez tartozó gazdálkodó szervezeteknél azonnali utazási, utaztatási korlátozásokat rendelnek el. Amennyiben a pandémiás oltóanyag rendelkezésre áll, a fontos szerepet betöltő személyek védőoltása megkezdődik.

A (b) szint életbe lépésekor (amikor az új influenzavírus altípus más, nem európai országban is megjelenik) beszerzik a szükséges felszereléseket és biztonsági tartalékot halmoznak fel. A (c) szint (az új influenzavírus altípus Európában is megjelenik), kiosztják a szükséges egyéni védőeszközöket és védőszereket a kritikus területen dolgozó munkavállalók számára és megerősítik az üzemorvosi szolgálatot.

A 6. fokozat (d) szintjén, amikor az új influenza vírus altípus által okozott igazolt megbetegedések megjelennek Magyarországon sokasodnak a feladatok. A BKV kritikus területein dolgozók számára elrendelik az egyéni közlekedési módszerekkel (gépkocsi, kerékpár, gyalogos közlekedés) történő munkába járást, felszólítják őket „a tömegközlekedéstől való tartózkodásra”. Elrendelik az egyéni védőeszközök kötelező használatát. Felszólítják a dolgozókat az otthoni élelmiszer és ivóvíz tartalékolásra.

Szintén ezen a szinten minimalizálják a dolgozók munkahelyi érintkezését és felszólítják őket a fokozott önellenőrzésre (lázmérésre). A betegséggyanús dolgozót azonnal kivonják a munkából Megkezdik a védőoltások beadását, kiosztják az orrszájmaszkokat (bizonyos helyzetekben egyszer használatos védőruha, kesztyű, lábbeli védő, vagy fertőtleníthető lábbeli is szükségessé válhat).

Az (e) szintnél (az új vírus Magyarországon regionális járványt okoz) a társaság vezérigazgatója a nem frekventált munkakörben dolgozó munkavállalókat otthonmaradásra szólítja fel. Az üzemi konyhákat, étkezőket ideiglenes bezárják. Az értekezleteket betiltják. Az irányítás és a kapcsolattartás telefonon, interneten vagy videó-konferencián történik. A minimális szolgáltatáshoz szükséges létszámon kívül minden munkavállalót szabadságolnak a fertőzés csökkentése érdekében. A személyes ügyfélfogadás, a kereskedelmi tevékenység szünetel.

A legsúlyosabb az (f) szint, amikor az új vírus Magyarországon országos járványt okoz. Ebben az esetben a főváros önkormányzat intézkedik a helyi tömegközlekedés leállításáról.

A pandémia fázisai

Interpandémiás időszak:

1. fázis (Nincs új humán influenza altípus. Az állati influenza altípus által okozott humán fertőzés kockázata alacsony.)

2. fázis (Nincs új humán influenza altípus. Az állati influenza altípus komoly megbetegedési kockázatot jelent az ember számára.)

Pandémiás riasztás

3. fázis (Új influenza altípus humán fertőzéseket okoz. Az emberről emberre terjedés ritka.)

4. fázis (Kis gócokban jelentkező emberről emberre terjedés. A fertőzött területek igen kis területre korlátozódnak.)

Pandémiás időszak

5. fázis (Nagyobb gócokban jelentkező emberről emberre terjedés. A fertőzés még mindig kis területre korlátozódik.)

6. fázis (Fokozott intenzitású, folyamatos terjedés a lakosság körébe. Globális pandémiás veszély.)

(Index)

komment komment Címkék: budapest index cikk bkv bejegyzés influenza járvány bkvfigyelo

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása