BKV-Figyelő

?Beb@szlak a villamos alá!? -kiabálta az ellenőr

BKV figyelő.hu

2009.08.28
10:00

Olvasónk -aki polgárőr- eddig nem igazán hitte el, hogy a blogon olvasható történetek valósak. Szerdán viszont ő is egy történet szereplője lett,  így a saját bőrén is megtapasztalta milyen az, amikor egy ellenőr kikel magából. Történt, hogy egy női utasnak nem volt jegye, leszállt a villamosról, de az ellenőr utána ment és rángatni kezdte, majd azzal fenyegette, hogy belöki a villamos alá. (Ahelyett, hogy rendőrt hívott volna.) Olvasónk sem ért egyet a blicceléssel, mégis a hölgy segítségére sietett, és megpróbálta megoldani az ügyet. (Mit gondolsz az esetről? A levél végén szavazz!)

Sziasztok!

Eddig ámulva és döbbenten figyeltem az biztonsági őrös és ellenőrös sztorikat, és bevallom őszintén, hogy sokszor úgy éreztem, el vannak túlozva a történetek.

Tegnap, azaz 2009.08.26-án haverommal az 1-es villamosról leszálltunk a Domus-nál. Ekkor ismerősöm szólt, hogy hátrébb egy nőt 2 férfi rángat és cibál. Na mondom, megint valakik itt intézik el a családi ügyeiket, de azért nézzük meg, hátha mégsem és esetleg tudunk segíteni.

Amint megpillantottam a 2 farmernadrágos, fehér pólós ürgét, övtáskával a derekukon, rögtön tudtam, hogy EZEK bizony ellenőrök. Láttam, ahogy rángatják a nőt; a nő kikerülné őket, de a magasabbik beáll elé folyamatosan, stb.

Gyorsan odamentünk haverommal, odaálltam az ellenőr és a nő közé és megkérdeztem, hogy mi a probléma, miért rángatja a hölgyet? Ekkor azt a választ kaptam, hogy a saját dolgommal törődjek, és hogy a hölgynél nincs se jegy, se bérlet.  Mondtam, hogy oké, de akkor sincs joguk elállni az útját, rángatni őt, stb. Ha nincs jegye és nem adta oda az igazolványát, akkor ez van, leszállt önökkel, hívjanak rendőrt – amit nem köteles megvárni a hölgy – és ennyi. Vagy menjenek tovább dolgozni, számtalan embernél lesz igazolvány és oda is adja, de ez nem állapot és undorító hozzáállás, hogy keménykednek egy nővel.

Azt tudni kell, hogy a „legkeményebb” ellenőr biztos, hogy idegbeteg, mert egyfolytában remeget, már-már habzott a szája; rendesen ijesztő volt.

Ekkor kicsi szóváltásba keveredtünk, ahol elmagyaráztam neki, hogy hogy is kéne végeznie a munkáját és én nem bliccelés mellett vagyok, hanem a hozzáállásuk, viselkedésük ellen tiltakozom. Mondták, hogy oké, akkor hívnak rendőrt. Mondtam, hogy hívjanak, mi pedig elsétálunk a hölggyel, és ha ebben megakadályoznak, akkor én hívok rendőrt. Elindultunk volna, de megint beállt a nő elé. Ekkor elővettem az igazolványom (polgárőr vagyok) és szóltam neki, hogy rendben, akkor én hívom a kollégákat, de akkor itt nagyobb probléma lesz. Ráadásul hiába van szerződés a BKV és a Rendőrség között, 1 óra múlva talán kijönnek, de ha én telefonálok, pár perc és itt vannak és végre pontot tehetünk az ügy végére, viszont elég csúnya feljelentések is felmerülhetnek. 

Ekkor elkértem az igazolványszámát az ellenőrnek (182). Elég furcsa kitűző volt, de állításuk szerint ez így néz ki…Ő is elkérte az én igazolványszámom.

Elindultunk az aluljáró felé. A keménycsávó mondta, hogy jó, semmi probléma, ő nem tartóztat fel minket, hanem hazáig elkísér. Kérdeztem, hogy ennek mi értelme? Ettől még nem lesz megbüntetve senki, de ha ennyire „keménykedni” akar, akkor játszunk ilyet: megkérdeztem a lány nevét és az ellenőr hallatára megmondtam neki, hogy figyelj, mi ismerjük egymást fél éve és mi csak itt találkoztunk a megállóban, egyikünk sem járt a villamoson. Bizonyítsa be az ellenőr, hogy valóban blicceltél…. mi ugyan fel se szálltunk semmire, csak sétáltunk.

Nah, ekkor emberünk kicsit berágott, és miközben mentünk lefelé a lépcsőn, finoman meglökött vállal. Ezen én is kiakadtam és kedvesen figyelmeztettem, hogy még egy ilyen, és csúnyán le fog esni a lépcsőről. Mire leértünk, hirtelen felém fordult és belenézett az arcomba, majd elkezdett kioktatni, hogy én miért védem a bliccelőket, stb. Itt majdnem verekedésig ment a dolog, de kénytelen lettem volna megvárni, amíg ő üt, különben én szívom meg. Szerencséje volt; nem mert megütni. Elmagyaráztam neki megint, hogy a bliccelés helytelen, és nem is emiatt védem a hölgyet. Elmagyaráztam neki azt is, hogy a hölgy se bűncselekményt, se szabálysértést nem követett el, csupán egy szolgáltató cég szerződését megszegte. Ennyi. Nincs joga feltartani. Illetve az alapkérdés: csak nőkkel mer így erősködni? Itt jött a poén: emberünk büszkén jelentette ki, hogy nem, mert ő odamegy a nagydarabokhoz is és már vagy négyszer volt utas-verekedése! Mindezt remegő fejjel és kézzel, kb. habzó szájjal. Na, mondom gratulálok, ilyen stílussal és viselkedéssel nem csoda.

Lényeg a lényeg, hogy megmondtam az embernek, hogy ha nem akar problémát, én innentől lezárom azzal a történetet, hogy a hölgy bediktálja az adatait, ön felírja és mindenki bódog. Igaz, önt fogják lecseszni bent, mert bediktálás alapján nem szabad büntetni, de ez minket már nem érint.

Nagy nehezen felírta a hölgy adatait…elköszöntünk és mentünk tovább. Szegény lány teljesen ki volt borulva. De legalább elkértem a telefonszámát. :)

Még 1-2 „apróság”:

A hölgy azt mondta, hogy idegbeteg ellenőrünk kijelentette, hogy ha nem adja oda az igazolványát, akkor bebass*a a sínekre, a villamos alá...

Amíg én küzdöttem az ellenőrrel, haveromhoz odament a másik és azt mondta, hogy „mi is mondhatjuk azt, hogy mindannyian a villamoson voltatok. Mi is felhívjuk a kollégákat és mindenki tanúsítani fogja, hogy meg kell büntetni titeket, mert ott voltatok”. Ez már eleve érdekes hozzáállás egy ellenőrtől. Oké, ha mi lehetünk „szemetek”, akkor végülis ők is, nem?. De ami durvább: miközben ezt mondta a nyugodtabbik ellenőr, haverom szerint áradt belőle a piaszag…

Szóval, a 182-es ellenőrrel vigyázzatok (már ha egyáltalán van ilyen és nem kamuellenőr.)!

üdv: DS

komment komment Címkék: budapest bkv villamos ellenőr utas panasz jegy bliccelés észrevétel

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása