BKV-Figyelő

„Rendben fiúk, jó utat!” –mondta az ellenőr a hajléktalanoknak

BKV figyelő.hu

2009.10.09
11:30

Olvasónk néhány napja a 99-es járaton utazott ahol bliccelőkkel és hajléktalanokkal jópofizó ellenőrrel találkozott. Az ellenőr nem tette le a bliccelő utast a buszról (pedig mondta, hogy a következőnél leszáll, de utazott tovább), a hajléktalanoknak pedig még jó utat is kívánt. „Ezek után miért vegyek jegyet, bérletet” –teszi fel a kérdést olvasónk a blog kommentelőinek.

Tisztelt BKV-figyelő!
 
Sajnálattal és felháborodással tapasztaltam az alábbiakat a BKV 99-es buszjáratán.
 
Időpont: 2009. október 7-én 18 óra 15 perc. Irány: Eurparktól Blaha Lujza tér felé. Buszjárat rendszáma: BPI 522. Ellenőr igazolványszáma: 110
 
A buszjáratra felszállt az ellenőr és kérte az érvényes jegyeket-bérleteket. Az első ülésen telefonján hangosan zenét bömböltető roma lány ült. Egyébként ezen a járaton mostanában ez a divat. Nem kigyúrt vagy fenyegetőző tipus, hogy szegény ellenőr ne tudna fellépni vele szemben. Közli, hogy neki nincs jegye, de majd leszáll. Ellenőr válasza: RENDBEN. Csak jelzem, hogy a lány a sokadik megálló után sem szállt le. Ezt az ellenőr többször is látta, de még csak rá sem kérdezett kb. mikor óhajt mégis leszállni, meg sem bírságolta, stb.

A második dupla ülésen két igen koszos és ápolatlan hajléktalan fiatalember ült. Nem, nem mindegyik ilyen. A munkáját fakultatívan végző ellenőr jegyek után érdeklődött. Fiúk válasz képpen egy igen viseletes és láthatóan régi, már többször alkalmazott bírságcédulát mutattak. Ellenőr válasza: „RENDBEN FIÚK. JÓ UTAT!”

Mi, többiek, érvényes jeggyel és bérlettel utazók - akik ugye álltunk, mert a nem fizetős utasok foglalták el az ülőhelyeket - csak csodálkozva egymásra néztünk. Ennyi? Akkor mi minek vettük meg ennyi pénzért a bérletet?
 
Mögöttük kedves fiatal pár ült (igen, azért ők is), ellenőr kérdésére kulturáltan jelezték, hogy nincs jegyük. Igazolványaikat szó nélkül átadták. Bírságról a csekket megkapták. Ja, elfelejtettem említeni, hogy nem romák, nem koszosak, stb. Megjegyzés: Kizárólag VIII. kerület Teleki tér közelében lakó ombudsman-ok, felháborodását vagyok hajlandó meghallgatni.
 
Mi, érvényes bérlettel ill. jeggyel állva utazók döbbenten egymásra néztünk. Hallottam anno valamit a hátrányos megkülönböztetésről. Na ez mi, ha nem az? Én ugye dolgozzak reggeltől estig, fizessem az adót, vegyem meg a bérletet, másoknak meg JÓ UTAT!

Szóval a büntetés az szelektív. Hátrányos helyzetű üldözött kisebbség ingyen utazik. (Igen, tisztelet a kivételnek és lásd fenti megjegyzést.) Hajléktalan úgyis ott lakik, akkor meg minek fizessen ha otthon van. Elnézést, hogy zavarjuk őket. Aki meg van olyan hülye, hogy megveszi a bérletet, az csak fizesse ki nyugodtan, meg is érdemli, úgy kell neki.
 
De most komolyan. Kérem a tisztelt kommentelőket írja le nekem valaki néhány mondatos indoklásban, hogy a továbbiakban miért is vegyem meg a bérletemet. A "kell még egy kis pénz jövő tavaszig végkielégítésre" című indokot nem fogadom el.
 
Üdvözlettel és remélem hozzászólásom közlésre kerül:

H. Aranka

komment komment Címkék: budapest bkv busz hajléktalan ellenőr utas panasz bérlet jegy bliccelés észrevétel 99 es

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása