BKV-Figyelő

BKV-balhé: így áll a nyomozás!

BKV figyelő.hu

2009.12.14
13:10

Átfedések vannak a BKV-nál már korábban vizsgálni kezdett tanácsadói szerződések és a nemrég kirobbant vesztegetési ügy között.

A BKV-val kapcsolatos kiterjedt gazdasági nyomozás jelenlegi állásáról hétfőn tájékoztattak a Budapesti Rendőr-főkapitányság illetékes vezetői. A tanácsadói szerződések és a személyi kérdések ügyében - ilyen például a humánpolitikai igazgatónő ügye - több köbméternyi iratanyagot kell átvizsgálniuk a nyomozóknak.

Egyelőre az előkészítési és a kifizetési fázisok, illetve maguknak a szerződéseknek a párosítása zajlik. Mivel a vesztegetési ügyben a Repülőtéri Rendőrigazgatóság nyomoz, ezért a BRFK hivatalosan ezzel kapcsolatban most csak arról számolt be, hogy a vesztegetési ügyben érintett ügyvédi irodák felmerültek azok között, amelyekkel a gyanús tanácsadói szerződéseket kötötték.

A BKV-ügyek vizsgálata során nemcsak a szerződéseket megkötő, illetve a végkielégítéseket megítélő személyek esetleges felelősségét vizsgálja a rendőrség, hanem az általános felelősség körét is - erről Bodnár Zsolt, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese beszélt hétfői sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A dandártábornok kifejtette: két ügycsoportot vizsgálnak. Az egyik esetében összesen 144 tanácsadói szerződést vizsgálnak, ezeket 70 céggel kötötték. A végkielégítések esetében pedig nemcsak az idei és az elmúlt évet tekintik át, hanem a 2007-est is, amikor 700 embert bocsátottak el a közlekedési vállalattól. Ez utóbbival együtt összesen 800 ember munkaviszonyának felbontását vizsgálják.

A nyomozásoknak gyanúsítottja még nincs. Bodnár Zsolt közlése szerint olyan összetett, több köbméternyi iratanyag áttekintését igénylő eljárásról van szó, amely várhatóan hónapokig el fog húzódni.

(FH, MTI)

BKV-botrány: 800 személyt vizsgál a BRFK

Három ügycsoport különíthető el a BKV-val kapcsolatos nyomozásban: 110 volt BKV-s végkielégítését vizsgálják, 700 személy érintett a tanácsadói és kommunikációs szerződések vizsgálatában, valamint a nemrég kirobbant vesztegetési ügynek is lehetnek BKV-s szálai, jelentette ki Bodnár Zsolt, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese sajtótájékoztatón.

Bodnár Zsolt elmondta, hogy a végkielégítések vizsgálata szerint a távozás feltételei nem mindig feleltek meg a jogszabályoknak. Például a közös megegyezéssel távozás után nemigen szoktak végkielégítést adni. Összesen 110 volt BKV-s távozásának a 2007-es, 2008-as és 2009-es szerződéseit nézik át.

Ettől elkülönítve nyomoznak 70 cég 144 tanácsadói szerződésével kapcsolatban. Ezek kommunikációs és marketing, műszaki vagy jogi jellegű megbízások és az elmúlt 4-5 évben kötötte őket a BKV. A viszgálatok ezen a területen mintegy 700 embert érintenek. A szerződések összértéke elérheti az 500 millió forintot.

A végkielégítési ügyekkel együtt több mint 800 személynél vizsgálják egyenként, hogy megállapítható-e a személyi felelőssége. Bodnár elmondta, hogy amint ezzel kész vannak, akkor jöhet az a kérdés, hogy a BKV tulajdonosi szervezetei esetében (igazgatóság, fővárosi önkormányzat) fennáll-e az általános felelősség azért, mert maga a rendszer lehetővé teszi a visszaéléseket.

Külön harmadik ügy a december elején a Budapest Airportnál és a BKV-nál kirobbant vesztegetési ügy, amelynek átfedései vannak a BKV-s nyomozásokkal. Ilyen átfedés például a BKV jogi igazgatójának a szerepe, vagy azoknak az ügyvédi irodáknak a megbízásai, amelyek mind a Budapest Airporttal, mind a BKV-val kötöttek szerződést korábban.

Kiderült, hogy a nyomozások során a BKV korábbi vezérigazgatóját vagy helyettesét még nem hallgatták ki. Az eljárásokat hűtlen kezelés és csalás gyanúja miatt indítottak. Gyanúsított még nincs.

(Index)

komment komment Címkék: budapest mti bkv botrány hírszerző brfk nyomozás fh

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása