BKV-Figyelő

Rossz volt a lyukasztó, 25 euróra büntették a turistát

BKV figyelő.hu

2009.12.27
06:30

„Magyarországon még mindig kommunizmus van!” –kiabált a megbüntetett turisták után egy ellenőr a Deák téren. Olvasónk egy kisebb csoporttal érkezett az országba. A Földalattin szerettek volna utazni, de felszállásnál nem tudták érvényesíteni a jegyüket, mert nem működött a lyukasztó. Mégis felszálltak, mivel semmilyen segítséget nem kaptak. A Deákon 25 eurót vett el tőlük az ellenőr, pedig az utasok nem tehettek arról, hogy rossz volt a lyukasztó. Ráadásul van egy szabály (levél végén megtalálod), hogy a turista nem büntethető, ha van jegye, de azt nem tudta kezelni (mert rossz a lyukasztó, vagy mert nem tudta, hogy kell):

Kedves BKV-figyelő!

Valamikor december 11-e után már írtam egy levelet erre a címre, panaszkodva, hogy külföldi vendégeimmel meglepetten tapasztaltuk, hogy nem működnek a metró vonalak előterében jegykezelő szerkezetek, hogy hosszú ideig tart, amíg az ember lekezel pl. 6 jegyet. Írtam akkor arról is, h az Astoriánál kedvesek voltak az ellenőrök segítettek. Nekik sem ment könnyen a jegykezelés... másutt viszont csak bámulták, hogy mit szenved a szerencsétlen (a helyi viszonyokat nem ismerő) utas.

Írtam azt is, hogy nálunk már elektronikus jegyek vannak, amelyek könnyen és egyszerűen használhatók. Hogy mi ahhoz vagyunk szokva, nem a papíralapú jegyekhez!

Mindezek után ma (2009. dec. 20-án, vasárnap) este még meg is büntettek bennünket. Úgy gondolom az eset nagyon tanulságos, és nyilván sokféle következetetés is levonható belőle. Nemcsak a BKV ellenőrökre, az ő munkájukra, hanem arra is, hogy Magyarország hogyan bánik az idelátogató külföldiekkel, azokkal a külföldiekkel, akik itt költik a pénzüket, akik ily módon épp a vendéglátó ország gazdaságát erősítik, bevételeit növelik. (Mellesleg jómagam immár fél évtizede éppen azon dolgozom, h megismertessem, megszerettessem ezt az országot másokkal. Többek között magyar nyelvet, magyar kultúrát tanítok, turistacsoportokat kísérek Magyarországra!)

Vasárnap este csikorgó fagyban, nem szokva az ilyen hideghez (nálunk most is 15 C-fok van otthon), pont akkor értünk a kisföldalatti megállójába, amikor már lehetett hallani a vonat hangját... a jegykezelő természetesen nem működött, nem volt senki, aki segíthetett volna, ezért felszálltunk. A Deák térnél viszont már hárman is álltak és kérték a jegyeket, sajnos ott már nem lehetett lukasztani, érvényesíteni. Az egyik nagydarab ember elvette a legfiatalabb társunk bérletét (és rögtön belénk kötött, mert külföldiek vagyunk). Oda adtam a korábbi utak során lekezelt jegyeket. 10-es gyűjtőjegyeket vásároltunk, azzal utaztunk. Úgy tett, mint, aki rendőrt hív, Közben azért láttuk, hogy a magyarokat ha kellően hangosak és provokatívak tovább engedik. Bennünket mivel idegenek voltunk, nem engedett tovább! Végül magyarul kérdeztem, mennyit kellene mégis fizetni? A két kezeletlen jegyért némi alkudozás után 25 eurót kért, 50-et adtam neki. El is vette a pénz, és vissza is adott 6 ezer forintot.

Mivel már évek óta nem jártam Budapesten, nem ismerem a viszonyokat, sok minden új nekem, szeretném megtudni: Helyesen járt el az ellenőr? Jól adott-e vissza? Hármunk közül csak kettőnek nem volt érvényes jegye, egyikünket büntetette csak, nem gyakorolhatott volna, a tájékozatlan idegenekkel méltányosságot? (Nincs már semmi emberség, megértés, tisztesség (stb) ebben az országban?)

Az ellenőr 121946 sz. nyugtát adott. Megkérdeztem a nevét is, B. Csabaként mutatkozott be, ő a 400 sz. jegyellenőr!

Az már csak hab a tortán, és (talán) nem is tartozik szorosan a tárgyhoz, hogy a 400-as úr szerint Magyarországon még mindig kommunizmus van, legalábbis ezt kiálltotta utánunk! Bár ezt a kijelentést mi nem igazán értettük, mindenesetre jól jellemzi a magyarországi viszonyokat!

Végül még valami: jómagam Magyarországon születtem, magyar vagyok! Bár otthon már nem magyarul beszélünk. 55 évesen döntöttem úgy, hogy egy másik országban folytatom tovább az életem. Szeretem a szülőhazámat és a befogadó új hazát is, de gyakran szégyenkeznem kell, új családom és barátaim előtt, magyar honfitársaim miatt! Nálunk mindig megkülönböztetett tisztelettel fogadják az idegent, mi mindenkivel maximálisan toleránsak vagyunk. Sohasem számoltam, hány hozzánk látogatónak segítettem, vagy érvényesítettem az utazását saját elektronikus jegyemmel, és ezután sem fogom! De szégyellem, hogy ilyen a morál ennél a szétlopott vállaltnál, hogy ilyen emberek dolgoznak ellenőrként, akikben semmi de semmi emberség nincs.

Ja, és remélem az illető úr befizette/befizeti a pénzt, az 50 eurót a BKV pénztárába és nem saját zsebre dolgozott! Nem mintha túl nagy jelentősége lenne az ellopott milliók, vagy talán milliárdok mellett. De még jól emlékszem a mondásra: sok kicsi, sokra megy!

Üdv.: Ferenci D. Ebubekir, Istambul/Törökország

komment komment Címkék: budapest bkv büntetés ellenőr utas bérlet turista jegy észrevétel pótdíj lyukasztó panasz.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása