BKV-Figyelő

Veszélyben a menetrend: nincs megállapodás a BKV és a szakszervezetek között

BKV figyelő.hu

2009.12.29
02:20

A hétfői egyeztetésen sem született megállapodás a BKV vezetősége és a szakszervezetek között a kollektív szerződésről. Ha nem sikerül megállapodni, januárban borulhat a menetrend.

Az érdekképviseletek és a BKV a múlt héten is tárgyaltak, de nem sikerült megállapodniuk. A VTDSZSZ (Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége) akkor újabb tárgyalási fordulót kért annak ellenére, hogy a BKV korábban azt közölte: ebben az évben már nincs lehetőség az új kollektív szerződésről (ksz) való megállapodásra.

A hétfői tárgyaláson a VTDSZSZ kompromisszumos ajánlatot tett. E szerint kivennék a ksz szövegéből azokat a pontokat, amelyekben nincs egyetértés, és azokról a bértárgyalásokkal egy időben egyeztetnének tovább. Így aláírhatnák az új szerződést és szabályozva lenne több olyan munkajogi kérdés is, amelyről a munka törvénykönyve nem rendelkezik - mondta Gulyás Attila a szakszervezet elnöke, aki hozzátette, a munkáltató a felajánlás elfogadását az osztott munkaidős foglalkoztatás lehetőségéhez kötötte, amit a szakszervezetek nem tudtak elfogadni. A többi szakszervezet a VTDSZSZ javaslatát elutasította.

Gulyás Attila hangsúlyozta: jogászaik szerint a BKV nem tudna jogszerűen átállni a munka törvénykönyve szerinti foglalkoztatásra, veszélybe kerülne a menetrend is, ezért nagyon fontos, hogy minél előbb megállapodjanak az új ksz-ről. Úgy tűnik, a VTDSZSZ egyedül maradt, másnak nem érdeke az új szerződés aláírása - fogalmazott.

A tárgyalások kedden délelőtt fél kilenckor folytatódnak.

Kocsis István, a BKV vezérigazgatója múlt kedden jelentette be sajtótájékoztatón, hogy nem sikerült az év végén lejáró kollektív szerződés új szövegéről megállapodni az érdekképviseletekkel. Emiatt január elsejétől nem lesz a cégnél érvényes ksz, így a cég a munka törvénykönyve szerint fog működni.

Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője akkor bejelentette: munkaügyi vitát kezdeményeztek, ami azt jelenti, hogy hét napon belül sztrájkba léphetnek a BKV dolgozói. Szerinte komoly működési zavarokat fog okozni a ksz hiánya és ezt az utasok is meg fogják érezni. Borulhat az egész menetrend már január elsején is, mert teljesen más szabályok lesznek érvényesek például a pihenőidőkre - tette hozzá.

(Hírszerző, MTI)

komment komment Címkék: budapest mti bkv hírszerző menetrend sztrájk utas szakszervezet észrevétel

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása