BKV-Figyelő

Szuperkontroll-csoportok a BKV-nál: azonnali elbocsátás a szolgálatmegtagadásért

BKV figyelő.hu

2010.01.05
16:10

Már ma estétől úgynevezett szuperkontroll-csoportok ellenőrzik a BKV járműveit, s ha indokolatlan szolgálatmegtagadást tapasztalnak, akár azonnali hatállyal elbocsáthatják az érintett dolgozót - tudtuk meg.

Az összesen 200 főt számláló, mintegy 50-60 csapat éjjel-nappal szolgálatban lesz, s igyekszik visszaszorítani a hét eleje óta tartó szakszervezeti "nyomásgyakorló akció" káros hatásait - erről ma délután döntött Kocsis István, a BKV vezérigazgatója, miután vezetői tanácskozáson értékelték a kialakult helyzetet.

Ismert, a január 12-i sztrájkra készülő szakszervezetek - amelyek a buszágazatban dolgozókat fedik le jobbára - hétfőn reggel speciális nyomásgyakorló akcióba kezdett, melynek hatására hétfőn és ma is gyakorlatilag munkabeszüntetés nélkül is megbénult a buszközlekedés egy része, illetve hiányossá vált a szolgáltatás. Mindkét nap reggel száznál több járművet nem tudott a BKV üzembe állítani: számos vonalon el sem indult a közlekedés vagy a néhány perc helyett akár fél órát is várni kellett az utasoknak a járatokra.

Ennek oka az, hogy egyes buszgarázsokban a reggeli üzemkezdetkor a járművezetők apróbb műszaki-esztétikai hiányosságokra hivatkozva megtagadják a jármű átvételét, forgalomba állítását. Ezek olyan hiányosságok, melyek felett eddig az elöregedett járműpark okozta kényszerű helyzetben "szemet hunytak", de - mint Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője lapunknak hangsúlyozta - nem olyanok, amelyek az üzembiztonságot befolyásolnák. A sztrájkra készülők szerint ez a "figyelmeztetés" addig él, amíg a BKV nem lép vissza attól, hogy a tavaly év végén lejárt kollektív szerződésről folytatott tárgyalásokon a dolgozók szociális juttatásait faragná le. E témában hétfőn azonban hiába tárgyaltak az érdekképviseletek a menedzsmenttel, nem jutottak kompromisszumra, ahogyan a sztrájk esetén biztosítandó még elégséges szolgáltatások mértékéről sem.

(Lengyel Tibor - Népszava)

komment komment Címkék: budapest bkv népszava sztrájk szakszervezet elbocsátás kocsis

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása