BKV-Figyelő

Összejátszanak az ellenőrök a biztonságiakkal, így kopasztják meg a naiv utasokat

BKV figyelő.hu

2010.01.29
07:30

Olvasónk egy kisebb csoporttal utazott a metrón, és állítása szerint csőbe húzták az ellenőrök és a biztonsági őrök. Tömbjegyet vettek, amiből a buszon lyukasztottak, a metrón viszont nem. Épp a lépcsőn mentek le, amikor hallották, hogy jön a metró. A biztonsági őr azt mondta nekik, siessenek, nem fogják elérni a vonatot, ne lyukasszanak. Megfogadták a kedves, mosolygó őr tanácsát, ami nagy hiba volt. Alig, hogy bezáródtak az ajtók, már telefonált is a másik állomáson lévő ellenőröknek, akik le is csaptak rájuk. Vajon hány naiv utast siker lehúzniuk egy nap?

Sziasztok!

Egy cselszövés esetét szeretném megosztani veletek, illetve tanácsot kérni. Családom január 22-én vidékről érkezett a Keleti pályaudvarra az Educatio kiállításra. A Keleti-Syma csarnok között volt egy ingyenes buszjárat, ezt igénybevettük. A kiállítás után gondoltuk ellátogatunk a Hősök terére.

Visszasétáltunk a kiállításról a Keletihez, vásároltunk 2 tömb gyűjtőjegyet (4 főre) (számlát is kértem), és busszal haladtunk tovább (természetesen lyukasztottunk jegyet) a Hősök teréhez. Látnivalók után indultunk a Népligethez. Ehhez a földalattit vettük igénybe, mivel a felszínen épp egy demonstráció haladt végig. A metró bejáratánál nagyon kedves volt az ellenőr. Látta, hogy épp a jegyek után kutatok, és közben a metró zaja is erősödött, tehát érkezett a kocsi, kedvesen átengedett bennünket, hogy "menjünk csak, mert jön a metró, nehogy lemaradjunk róla". A zavarodottságtól nem is tudtuk mit tegyünk, jött a metró, hát engedelmeskedtünk a felajánlásnak. Gondoltuk ez biztos a többnapos sztrájk kompenzálása miatt történhetett, vagy épp a felszínen zajló demonstráció miatt volt. Szóval felszálltunk a metrókocsiba és haladtunk tovább. Ám érdekes módon 1 megállóval később felszállt 2 ellenőr és a jegyeket kérte. Hiába hivatkoztunk a bejáratnál lévő ellenőr szavaira, őket az nem érdekelte. Elkérték az adatokat és kiszabtak 4x12ezer Ft pótdíjat 2 munkanélkülinek és 2 diáknak (nekem volt bérletem). Mindeközben az egyik ellenőr headseten telefonált. Meggyőződésem szerint pontosan a - bejáratnál akkor még nagyon kedves ellenőrnek tűnő - kollégával társalgott, hiszen tőle kapta a fülest.

Csúnyán átvertek minket, de gondoltam nem hagyjuk annyiban a dolgot. Levélben kérni fogom tőlük a pótdíjak eltörlését, illetve új csekket kérek tőlük, mivel hajlandó vagyok kifizetni a 4 főre eső viteldíjat (természetesen az utazás megkezdése előtt is ezt szerettük volna, hiszen azért vásároltuk a gyűjtőjegyeket).

Hallottatok hasonló összejátszásról? Engem nagyon felháborított. Egyik pillanatban még kedvesnek tűnnek, de a másikban már alattomos cselszövők. Talán mi is hibáztunk abban, hogy nem ragaszkodtunk a jegykezeléshez. De hát ha egy egyenruhás dolgozó ad rá engedélyt, hogy menjünk, akkor ki gondolta volna, hogy visszaélnek ezzel. Hiszen ha például egy rendőri egyenruhában lévő biztos úr a piros lámpa ellenére azt az utasítást adja a karjával, hogy menjek át a zebrán, akkor nem fogok ott állni a piros lámpánál, várva, hogy zöld legyen. Természetesen az egyenruhás úr szavainak (kézmozdulataira) engedelmeskedek, és nem is gondolom, nem is számítok arra, hogy a túloldalon pedig egy másik kollégája - éppen azért, mert átmentem a piros jelzés ellenérre a zebrán - meg fog büntetni.

Ha már találkoztatok hasonló esettel, illetve tudtok tanácsot adni, hogyan kerüljük el az arcátlanul magas pótdíjak megfizetését, kérlek írjatok nekem.

Köszönettel, Antónia

komment komment Címkék: budapest bkv metró ellenőr utas panasz bérlet jegy észrevétel biztonsági őr

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása