BKV-Figyelő

A turistákon állnak bosszút a BKV-ellenőrök?

BKV figyelő.hu

2011.06.24
20:44

Olvasónk, Paulin az alábbi levelében az igazságtalan pótdíjazási rendszerrel foglalkozik. Mint írja, nem tartja jónak azt, hogy az ellenőrök a notórius bliccelőket futni hagyják, a turistákkal illetve a védtelenekkel szemben pedig keményen fellépnek. Nincs egyedül a véleményével, a legtöbb ember (köztük én is) elítéli az ilyen megkülönböztetést.

Tisztelt BKV-figyelő!

Rendszeresen olvasom a blogját és minden hónapban a bérletemet is megveszem. Ma, 17:15 körüli időn kiszálltam a metróról a Keletinél, ahol végeztek jegyellenőrzést. Miután átmentem, megmutatva az érvényes bérletem, rájöttem hogy jobboldalon tartanak egy 30 éves körüli házaspárt, aki láthatóan el szeretne menni.

Láttam, hogy francia nyelvű útikönyv van a férfi kezében és, mivel francia vagyok, hozzájuk mentem és megkérdeztem franciául, van-e valami baj. Elmagyarázták, hogy megvettek jegyeket a reptéren, pedig az ellenőrök most mégis kérnek 12000 forintot tőlük. Hozzáadták, hogy nincs annyi pénz náluk most, azért az ellenőrök fizikailag tartják a helyen. Nem láttam a jegyeiket, de elég biztos vagyok, hogy a probléma az volt, hogy csak egy jegyet használtak a buszra és a metróra is, vagy hogy Kőkin, nem kezelték a jegyeket. Mondtam a srácnak, hogy nem tudják kényszeríteni készpénzi fizetésre az ellenőrök (főleg ha nincs náluk?), és akkor csekket kell írtatni, illetve, hogy nincs joguk az ellenőröknek fizikailag tartani a helyszínen, és hogyha van kedvük elmenni onnan, el is tudnak.

Gondolom, akkor vágták az ellenőrök, hogy miket magyarázok, mert egy ellenőrnő kezdett hozzám szólni agresszívan, hogy: "Francia vagy? Nem szégyelled magad? Rendőr intézkedés lesz!" Akkor elkezdtem sétálni onnan, de az ellenőrnő erősen fogta a karomat 1-2 másodpercig, majd elengedett és szépen kiáltotta, hogy "Kurva anyádat!".

A belga turisták pillanatok múlva kiszabadultak ők is. Nem vagyok biztos hogy van tanulsága ennek a történetnek, mert már ismert az egész. Tavaly ugyanaz történt unoka testvéremékkel, csak akkor épp nem voltam ott. Megtartották az egyiket a helyen, közben pedig a haverja elment ATM-hez pénzért, amit tettek a zsebükbe az ellenőrök (igaz, "diszkontot" adtak, mivel csak 6000 forintot kértek két személyre).

Nem támogatom a bliccelést, mivel egyetértek azzal, hogy kell pénz a tömegközlekedésre (főleg a BKV esetén?), de nem értem a mostani helyzetet. Akik akarnak bliccelni, csinálják is, majd amikor ellenőrzés van elszaladnak, vagy kamu adatokat diktálnak. Az ellenőrök pedig, azon élnek, hogy megbüntetnek turistákat, akik nem követnének szabálysertést, ha okosabban lenne elgondolva a rendszer. Például miért nem lehetne írni a jegyeken több nyelven, nagy betűkkel, hogy "KEZELD!" vagy "EGY ÚTRA!"? Biztos még több jó ötletet meg lehetne találni. Vagy a BKV meg van elégedve a mostani helyzettel?

Üdvözlettel, Paulin

komment komment Címkék: budapest bkv büntetés ellenőr utas panasz bérlet turista jegy észrevétel potdij

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása