BKV-Figyelő

A BKV szerint az utas alázta meg az ellenőröket a Bajza utcánál

BKV figyelő.hu

2011.08.09
21:30

A BKV-figyelőn 2011. augusztus 03-án "Megalázták az ellenőrök az éves bérlettel rendelkező utast" címmel megjelent utaspanaszt a BKV Zrt. kivizsgálta. A társaság szerint az eset nem úgy történt, ahogy arról a sztori főszereplője beszámolt. Az ellenőrök nem trágárkodtak, nem alázták meg az utast, és fizikailag sem bántalmazták. Szerintük egyedül a panaszos utas ordibált és használt obszcén szavakat, amiket tettlegesség követett.

Mivel a BKV-figyelő számára mindig is fontos volt a pontos és a korrekt tájékoztatás, a BKV Zrt. válaszának, mint minden esetben, most is külön bejegyzést szentelünk. A kedves olvasó pedig eldöntheti, hogy kinek hisz, és kinek ad igazat:

Tisztelt Gál Mihály!

A BKV Figyelőn megjelent, ellenőrökről szóló írással kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy a BKV Zrt. kivizsgálta a bejegyzésben említett utaspanaszt.

Előre is megjegyezzük, hogy az éremnek két oldala van, így amennyiben a két blognak is célja az esemény minél pontosabb bemutatása, kérjük, jelentessék meg Társaságunk hivatalos álláspontját is.

Az esemény tisztázása érdekében az érintett jegyellenőröket is meghallgattuk, továbbá azt is megvizsgáltuk, hogy ki kezdeményezett rendőri intézkedést.

A főellenőrünk szerint jegyellenőrzéskor a panaszos hölgy közölte, hogy az augusztusi szelvénye a Bajza utcai megállónál lévő munkahelyén van. Ezért ugyan nem rendelkezett érvényes jeggyel vagy bérlettel, mégis vissza kívánt menni a munkahelyére, hogy később bemutassa. Jegyellenőrünk közölte, hogy ilyen módon már nem tudja elfogadni a bérletet és ismertette a pótdíjazással kapcsolatos tudnivalókat. A fenti kérésére igazolványát nem adta át, távozni akart utastársával együtt. Jegyellenőrünk a hölgy elé állva ismételten kérte, hogy a pótdíjazáshoz adja át iratait, de az utas kiabálva közölte, hogy visszamegy a bérletéért a munkahelyére és megmutatja az érvényes szelvényt.

A jegyzőkönyvvel alátámasztott vizsgálatunk arra is kitért, hogy történt-e feljelentés, az ugyanis mindkét fél számára a jogszabály alapján rendelkezésre álló lehetőség. Az ellenőrzés során a panaszos részéről előbb sértegetésre, majd végül tettlegességre is sor került, ezért a BKV jegyellenőre telefonon rendőri segítséget kért. Közben a panaszos barátnője már az előzőkben távozott, hogy a szóban forgó bérletett a helyszínre hozza. A történtek közben a hölgy visszajött a helyszínre, megmutatták az értékszelvényt és a rendőrök kiérkezése előtt távozni akartak. Megítélésünk szerint amennyiben a panaszukban foglaltak megállnák a helyüket, akkor érdekük lett volna, hogy megvárják a kiérkező rendőröket.

Végül a jegyellenőrökkel közösen mégis megvárták a rendőrség kiérkezését, majd a jegyellenőr és a panaszos igazoltatását követően a rendőr figyelmeztette a hölgyet, hogy fejezze be bántó viselkedését.

Az igazoltatásban részt vett ellenőrök és az ott tartózkodó diáktolmács szerint az intézkedés megkezdésétől az intézkedés végéig az utassal szemben fizikai erőszakot egyikük sem alkalmazott. A hölggyel senki nem beszélt meg nem engedhető módon. Ezzel szemben mégis a rendőrnek kellett felhívni a panaszos figyelmét bántó viselkedésére.

A rendőrségi adatkikérés után a munkatársnőnk által a júliusi időben érvénytelen értékszelvény miatt indított pótdíjazási eljárást a továbbiakban is fenntartjuk.

Jegyellenőreinket a társasági jogos bevételek megszerzése érdekében alkalmazzuk. Munkatársaink az utasok jó- rosszhiszeműségét nem mérlegelhetik, jegy nélkül vagy érvénytelen jeggyel, érvénytelen bérlettel vagy érvényes értékszelvény nélkül történő utazás, illetve az Utazási Feltételekben rögzítettek megszegése esetén pótdíjazást kell kezdeményezniük.

Álláspontunk szerint a jegyellenőreink minden utassal szemben azonosan kell intézkedniük az előírások, és adott lehetőségeik szerint. Sajnos a fizető utasok érdekében történő ellenőrzés konfliktusokkal járó feladat, munkatársainktól éppen ezért elvárás az udvarias, kulturált munkavégzés ?az utazóközönség elégedettségének növelése érdekében. Ezen felül rendszeresen ellenőrizzük a biztonsági őrök tevékenységét, és amennyiben nem a Társaság elvárásainak megfelelő munkavégzést tapasztalunk, úgy szankcionáljuk a mulasztást elkövető munkavállalót.

Üdvözlettel:

BKV Zrt.

komment komment Címkék: budapest bkv metró ügyfélszolgálat rendőr ellenőr utas panasz válasz bérlet jegy ellenőrzés észrevétel földalatti

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása