BKV-Figyelő

Sok a bicikli, kevés a hely a HÉV-en

Király Dávid

2013.07.02
13:42

A nyári szünet beköszöntével - mint minden évben - érezhetően csökkent Budapesten a forgalom; az autós és a közösségi közlekedésben egyaránt. Így van ez az agglomerációba közlekedő HÉV-ek esetében is, itt azonban nemcsak a forgalom csökkenéséről, hanem az utazóközönség összetételének változásáról is beszélhetünk.

Magyarul: kevesebb az iskolába és munkába járó utas, de több a kiránduló, a turista. A HÉV-en most több kerékpárral közlekedő utas utazik, ugyanakkor az iskolaidőszakban megszokottnál kevesebb a kerékpárszállításra alkalmas kocsi. Erről írt nekünk (és a BKK-nak) Gergő.

A H5-ös (szentendrei) HÉV-vel kapcsolatban szeretnék észrevételt tenni. Jómagam minden nap a jelzett vonalon utazom, reggelente 9 óra tájban Szentendréről Budapestre, 19-20 óra körül vissza. E héttől - gondolom a nyári tanítási szünet kezdete miatt - többnyire már csak rövid, három kocsis szerelvényekkel találkoztam.

h5HEV_Szentendre.jpgFotó: Wikipedia

Ez alapvetően nem lenne baj, hiszen az utasforgalom is érezhetően csökkent. Ami ellenben probléma, hogy a rövid szerelvényeken csak egy kocsi van, ami bicikli/babakocsi szállítására alkalmas, pedig a nyári szünettel, a jó idő beálltával mindkét csoport jóval aktívabban venné igénybe ezt a szolgáltatást.

Eddig a hét minden napján hasonlóan alakult a helyzet: 9 óra körül Szentendréről indulva még jó volt, aztán az újabb felszállókkal egyre romlott, hogy aztán nagyjából Óbuda magasságában váljon teljesen vállalhatatlanná. Itt már az erre kijelölt 2,5 x 2,5 méteres placcon tömörül 3-4-5 bicikli, 1-2-3 babakocsi, gyerekek ölben, gyerekek karban, kismamák, kispapák, csomagok és mindemellett természetesen a reggeli "normál utazók" tömege.

Egyrészről igen kényelmetlen és kellemetlen szituáció, másrészről belegondolni is rossz, hogy mi történne, ha a vonat vészfékezésre kényszerülne... Javaslom, a nyári időszakban a rövid szerelvényekre is legalább két, bicikli/babakocsi szállítására alkalmas kocsit biztosítsanak!

komment komment Címkék: bicikli turista nyári szünet HÉV

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása