BKV-Figyelő

Nem lehet eléggé diáknak lenni

Király Dávid

2013.10.21
12:02

Mondhatni: tipikus eset. Új iskola, diákigazolvány nincs, de iskolalátogatási van, diákbérlet, személyi igazolvány ugyancsak, aztán valahogy mégsem stimmel a dolog, repül a csekk.

Nem mindennapi utazásomat szeretném megosztani önökkel. Régóta BKV-zom, és nem is egy-két megállót így a bérlet megvásárlása számomra elkerülhetetlen. Mindig megvettem (bár legtöbbször édesanyám noszogatására), nem akartam balhét.

havi-kokt-MINTA-72dpi.jpgForrás: bkk.hu

Szombat délelőtt (2013. október 19., 10:57) osztálykirándulásra igyekeztem. A gyülekezőnk az Örs vezér terén volt, 276E-vel akartam odajutni. Szokásosan bambultam az ablakon kifelé, már majdnem az Örsön voltunk, amikor az ajtók becsukódása után elém állt egy ellenőr. Mondtam neki, hogy egy pillanat, és kivettem a táskámból a bérletet, és a személyimet.

Elkérte a bérletemet külön, megvizsgálta, hátha hamisított. Ekkor már látszódott hogy ő bizony a "bliccelőpótlékra" pályázik (elkapott bliccelőnként x összeget kapnak). Mikor azzal sem volt baj, közölte, hogy bizony én személyivel nem utazhatok, csak diákigazolvánnyal, 16000 forint lesz.

Odanyújtottam neki az iskolalátogatási papíromat, rajta hosszúbélyegzővel és pecséttel, hogy van a diákom helyett ilyenem, idén kerültem középiskolába, (aki járatos ebben, az tudja, hogy ilyenkor új diákigazolvány kell) így még nincs megfelelő diákom (megjegyzem, a régi diákomat még áprilisban elhagytam, másnap már elindítottuk az új kérvényezését, de azóta se kaptuk meg).

Közölte velem, hogy ez bizony nem jó, A/4-es méretű kell. Majd hozzám vágta a csekket elégedett mosollyal. Teljesen lesokkolva álltam a kezemben a 16 ezer forintos sárga papírral, hogy ez most úgy mi.

A mai napig nem értem. A jogszabályzat szerint október 31-ig, amíg nem kapom meg az új diákomat, utazhatok a személyimmel és egy iskolalátogatási papírral. Az iskolalátogatási papír mérete nincs megszabva, az adatok szerepeljenek rajta. Ha blicceltem volna, megérteném. De... valaki meg tudná mondani mi szabálytalant tettem?

Az eset gyakoriságát jelzi, hogy a BKK honlapján külön oldalt hoztak létre a diákok által gyakran ismételt kérdésekről

Frissítés

Az olvasói levélben leírtakkal kapcsolatban a BKK az alábbi tájékoztatást adta:

A BKV-Figyelőn "Nem lehet eléggé diáknak lenni" címmel megjelent cikkel kapcsolatban tájékoztatjuk, hogy az esetről az érintett jegyellenőrt meghallgattuk, aki elmondta, hogy az utas – ahogyan az Ön által közzétett levelében írta – ellenőrzésre egy érvényes idejű tanulóknak szóló értékszelvényt és a személyi igazolványát mutatta fel, majd átadott egy iskolalátogatási igazolást is.

Az ellenőr tájékoztatta az utast, hogy az általa felmutatott és átadott iskolalátogatási igazolás, illetve a személyi igazolvány nem alkalmas arra, hogy igazolja a kedvezményes értékszelvényre való jogosultságát, mivel a tanulóknak szóló értékszelvény kizárólag diákigazolvánnyal vagy az azt helyettesítő, a 362/2011. (XII. 30.) számú kormányrendelet mellékletében rögzített formátumú (A4-es méretű) igazolással használható utazásra.

Munkatársunk ezt követően felhívta a diák figyelmét, hogy amennyiben a pótdíjazást követő 2 munkanapon belül kiállíttatja iskolájában a fent említett igazolást, és azt a bérletszelvényével együtt bemutatja a Pótdíjazási Irodában, akkor 2000 Ft eljárási díj megfizetésével rendezheti a pótdíjat. Az ellenőr ugyanakkor elmondta az utasnak, hogy az intézkedéskor átvett befizetési csekk melletti tájékoztatóban a pótdíj rendezéséhez szükséges minden fontos információt megtalál.

A jegyellenőr meghallgatása során kiemelte, hogy az utassal udvariasan és kulturáltan beszélt, viselkedése nem volt durva, a panaszban leírtakkal ellentétben a csekket nem „az utashoz vágta”, hanem átnyújtotta, az utas pedig átvette azt.

A BKK Üzletszabályzata rögzíti: „a Szolgáltatók által üzemeltetett járművekre előre váltott vonal- és napijegy típusú jegyekkel, érvényes bérlettel és bérletigazolvánnyal (a teljes árú bérletek esetében bérletigazolvánnyal, személyi igazolvánnyal vagy kártya formátumú vezetői engedély egyikével) vagy diákigazolvánnyal (ennek hiányában az iskola által az igazolványrendelet melléklete szerint, diákigazolvány helyett kiadott igazolással, amely 14. életévét betöltött személy esetében csak személyi azonosításra alkalmas okmánnyal együtt érvényes), arckép nélküli bérlettel, érvényes utazási igazolvánnyal lehet felszállni. (…)

Amennyiben az utas jegy vagy bérlet, érvényes utazási igazolvány nélkül, vagy érvénytelen jeggyel, bérlettel vagy utazási igazolvánnyal száll fel bármely járműre (vagy lépi át a peronzár-vonalat), úgy ez az utas részéről szerződés nélküli igénybevételnek minősül. A szerződés nélküli igénybevétel jogkövetkezménye az utas számára az Üzletszabályzat V.4. pontja szerinti pótdíjazás és az V.4.1 pont első bekezdésében, az ott írt feltételek bekövetkezése esetén az utazásból történő kizárás. Az utazásból történő kizárás foganatosítására a BKK jegyellenőrzést végző munkatársai is jogosultak.”

A bejegyzésben említett október 31-ei dátummal kapcsolatban pedig tájékoztatjuk, hogy az oktatási intézmény a fennálló jogviszony megszűnését (pl. az iskola elvégzését) követően köteles bevonni az általa kibocsátott diákigazolványt. Erre vonatkozik az oktatási igazolványokról szóló 362/2011. (XII. 30.) kormányrendelet 38. §-a: a diákigazolványt

„38. § (1) a közreműködő intézmény köteles haladéktalanul bevonni – és ennek érdekében a jogosultat felszólítani a korábban kiadott oktatási igazolványának beszolgáltatására – a következő esetekben:

a) amennyiben az igazolványra jogosító jogviszony megszűnik a jelenlegi intézményben

b) az igazolás kiadásakor.”

A diákigazolvány leadását követően az azt bevonó intézmény – jelen esetben az általános iskola – az oktatási igazolványokról szóló kormányrendeletben előírt formátumú igazolást állít ki, melynek érvényessége 2013. október 31. Ez az igazolás biztosítja a jogosultságot a kedvezmények igénybevételére. Ez az igazolás nem azonos az iskolalátogatási igazolással.

Abban az esetben, ha a tanuló valamilyen okból nem tudja a diákigazolványát leadni (pl. elveszett), arról írásban kell nyilatkoznia az iskolának, további teendőiről pedig az érintett intézmény tájékoztatja őt.

A történtekkel kapcsolatban rendelkezésünkre álló információk alapján a jegyellenőr jogszerűen és az előírásoknak megfelelően járt el, amikor pótdíjfizetésre kötelezte az utast, aki nem rendelkezett diákigazolvánnyal, illetve az azt helyettesítő igazolással.

komment komment Címkék: diákigazolvány személyi igazolvány iskolalátogatási

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása