BKV-Figyelő

Rácsukta az ajtót a babakocsira

Király Dávid

2013.10.28
12:35

Diána a Facebookon osztotta meg velünk a történteket. Panaszát azóta az illetékeseknek is elküldte. Az eset a VT-Transman buszán történt meg.

Panaszt szeretnék tenni, mert emberi életekről, az utasok és a járművek biztonságáról van szó, és olyasmit tapasztaltam, ami merőben kimerítette a felelőtlenség fogalmát.

Újpest-Központ.jpgFotó: Wikipedia/Christo

2013. október 26-án, szombaton este 18:50-kor, az Újpest-Központ megállóban, ha jól emlékszem MHU-801 (olvasónk MUH-801-es rendszámot írt, vélhetően elnézte – a szerk.) rendszámú buszra próbáltunk felszállni kisbabámmal és férjemmel.

Ahogy az utasok befejezték a leszállást, rögtön megindultunk, és feltoltuk a babakocsit, mire a busz sofőrje minden előzetes jelzés nélkül odacsukta az ajtóval a babakocsit, és a benne ülő gyermekünket. A buszon lévő utasok felhördültek, mire a sofőr fennhangon ordítva közölte, hogy akinek nem tetszik, menjen előre hozzá. A férjem előre is ment, mire a sofőr már fülét, farkát behúzva bemenekült a fülkéjébe és magára zárta az ajtót.

Ezután leszálltunk a buszról a családommal, és próbáltuk megnyugtatni a sokktól zokogó kisbabát. Azt gondolom ez tűrhetetlen magatartás, és egy ilyen hozzáállású sofőr veszélyt jelent mindenkire. Az esetre van szemtanú is, egy utas, aki fotót is készített a sofőrről, és aki készséggel tanúskodik az esetről. A fotót a igény esetén mellékeltem.

Szeretnénk kérni, hogy az ügy kivizsgálásának jegyzőkönyvéről egy hivatalos másolatot küldjenek nekünk.

Frissítés

A fentiekre reagálva az autóbuszt üzemeltető VT-Transman az alábbi tájékoztatást adta:

Az eset társaságunk részéről kivizsgálásra került. A vonatkozó kamerafelvételeket megtekintettük, melyeken az látható, hogy a panaszos házaspár a babakocsival és a gyermekkel a hátsó ajtón szálltak fel (itt meg kívánjuk jegyezni, hogy az autóbuszra elsőajtós felszállási rend vonatkozik), az autóbusz automata ajtózáródása fény-és hangjelzés kíséretében (!) működésbe lépett, azonban miután érzékelte a felszállókat visszanyitott.

Fentiek alapján nem a gépjárművezető irányította az ajtózáródást. A kamerafelvételeken az is látszik, hogy a kisgyermek – ellentétben a megjelent cikkben foglaltakkal – nem kezdett el sírni csak azt követően, hogy az édesapa kiabált az autóbuszvezetővel.

Sajnáljuk, hogy az automata ajtózáródás megijesztette a panaszost annak ellenére, hogy mint azt már fentebb említettük, az ajtózáródásra fény-és hangjelzés is felhívta az utasok figyelmét.

Hangsúlyozzuk, hogy a gépjárművezető semmiképpen nem vonható felelősségre. Az ajtó senkire nem csukódott rá, éppen ennek elkerülése érdekében a legmodernebb érzékelőkkel felszerelt az autóbusz. Az eset azért történhetett meg, mert a panaszos a már csukódó ajtó és annak fény-és hangjelzése ellenére próbált meg felszállni a hátsó ajtón.

Ezúton is tájékoztatjuk kedves utasainkat, hogy ezeken a típusú autóbuszokon az ajtót úgy kalibrálták, hogy utas érzékelése esetén automatikusan visszanyit, azaz az "odacsukás" veszélye nem állhat fenn. Megkérjük a tisztelt utazóközönséget, hogy az elsőajtós felszállási rendű járatokon ne a középső, illetve hátsó ajtókat vegyék igénybe a felszálláshoz.

komment komment Címkék: babakocsi buszvezető VT-Transman odacsukta

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása