BKV-Figyelő

Éjszakai hiányosságok a 16. kerületben

Király Dávid

2014.04.30
12:22

Ritkán járó, tömött éjszakai buszokra panaszkodik rákosszentmihályi olvasónk. Mint írja, a 16. kerület határát érintő egyéb éjszakai járatok rosszul csatlakoznak, tehát marad a várakozás, vagy az ötven perces séta.

Már évek óta érik eme levél megírása a 16. kerületben fennálló éjszakai közlekedés kapcsán, de most jött el az ideje, hogy röviden megfogalmazzam. A 16. kerület, elsősorban Rákosszentmihály részébe kettő éjszaki busz jár be óránként egyszer, ezek a 931 és a 996-os buszok. A 931-es szóló busz, nem csuklós, tekintettel arra, hogy sok a kis utca, szűk kanyar, ahol a csuklós buszok nehezen férnek el. A 16. kerület az elmúlt években egy nagyon gyorsan épülő-szépülő kertvárosi kerület lett, ahová elég sok ember költözött.

931busz_mti_lakatospeter.jpg

Fotó: MTI

A gyerekek felnőttek, már eljárkálnak a budapesti éjszakába, ezért az utazó-közönség megsokszorozódott. Ennek okán az az egyetlen szimpla busz, mindig heringkonzerv módjára van megtelve és rendszerint ez az állapot kitart a végállomásig - igaz, utána egy darabig szinte senki nincs rajta, de azért lassacskán szépen megtelik ismét, amint megy vissza a belváros felé. Persze ez az éjszaki buszoknál szinte mindig így működik, nincs is ebben semmi extra. Az extra abban van, hogy az utazók számának növekedéséhez egyáltalán nem szeretne igazodni a BKK éjszakai szolgáltatása.

Viszont van még két busz, ami érinti 16. kerület határait. Az egyik a 973-as, a másik a 907-es. Ha ezekkel szeretnénk a kerületünkbe hazajutni, akkor minden tekintetben 30-40 perces sétának nézünk elébe. Ebben még az az idegesítő, hogy a 973-asnak lenne csatlakozása a végállomáson a 996-os személyében, ami többek között olyan részeit is érinti Rákosszentmihálynak, aholva a 931-es busz nem megy el (például a rákospalotai Határ Út, Pálya utca stb.), de ez a csatlakozás pont 10 perccel korábban hagyja el azt a megállót, amit a 973-as, így ha valaki ezen az úton szeretne hazamenni, akkor vagy 50 perc várakozásba fáj, vagy egy kellemes sétába az újpalotai Szentmihályi úton, az erdőn és M0-s bekötőn át, ami gyorsforgalmi útnak számít.

Ezen felül most még megsűrűsítették a 931-es járatokat a Deák Ferenc tér és az Örs Vezér tere között, 00 óra és 3 óra között. Ez tök jó egyébként, csak az Astoriától a 908, 990, 956, és 907-es buszokkal el lehet jutni az Örsig probléma nélkül a 931-es járaton kívül - ez pedig még jobb, csak pont a 16. kerületi részben nem könnyíti meg a bejutást, ahova ugyanúgy, mint eddig, óránként egyszer megy el a busz és ebben az esetben is egyébként a 3 óra utáni járat már úgyszintén csak az Örsig közlekedik.

A véleményem erről annyi, hogy ha minimális energiát bele tudna fektetni a BKK legalább a 996-os és a 931-es buszok nagyobb hatásfokú működésébe és járatszervezésébe, akkor pont jó lenne a dolog. Esetleg ha a megsűrűsített 931-es járatok közül nem egy menne ki óránként a Bekecs utcáig, hanem mondjuk kettő - legalább csütörtök estétől vasárnap hajnalig -, akkor nem lenne kifejezett tortúra hazamenni a belvárosból a 16. kerület némely részeibe, ennek pedig minden bizonnyal, mindenki nagyon, nagyon, nagyon örülne és hatalmas ovációval fogadná; minden bizonnyal mosolyt csalna az emberek arcára. A bérletet is egy fokkal szívesebben vennék meg, meg minden. De komolyan.

komment komment Címkék: éjszakai busz Rákosszentmihály 16. kerület

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása