BKV-Figyelő

Bevonhatja-e az ellenőr a MÁK-kártyát?

Király Dávid

2014.12.09
14:43

Ingyenes utazásra jogosító, a Magyar Államkincstár által kibocsátott igazolvánnyal metrózott a napokban Tímea és fia. Az érvényes igazolvány mellett a tokban volt a korábbi, már lejárt kártya is, amelyet az ellenőr bevont. Tímea szerint az ellenőr ezt nem tehette volna meg, mivel a MÁK-kártya nem a BKV tulajdona. A helyzet azonban ennél bonyolultabb. Lássuk először is Tímea levelét.

A jelzett időpontban (2014. december 5., 16:45) gyermekemmel a Széll Kálmán téren az utazás megkezdése előtt, a metróaluljáróba történő belépéskor az ott tartózkodó ellenőrnek felmutattam a gyermekem részére a Magyar Államkincstár által kiállított, 2014. évre szóló, ingyenes utazásra jogosító igazolványt. (Ugyanebben a tokban tároltuk a már 2014. szeptember 30-án lejárt igazolványt is.)

makkartya_1.jpg

Fotó: Magyar Államkincstár

Az ellenőr kivette a kezemből az igazolványtokot, majd abból kivette a már lejárt plasztikkártyát. Közölte, hogy ezt elveszi, mert lejárt és "ezzel vissza lehet élni". Közöltem vele, hogy a jelzett igazolvánnyal nem éltem vissza, tehát nem jogosult annak elvételére, mert nem az ő - vagy munkáltatója - tulajdonát képezi. Közölte, hogy valóban nem éltem vissza vele, tehát nem büntet meg, de ez egy érvénytelen kártya, tehát bevonja.

Az önök munkatársának intézkedését jogalap nélkülinek vélem. Tekintettel arra, hogy a jelzett kártya gyermekem (...) személyes adatait tartalmazza, (amivel így most valóban visszaélhetnek). Az igazolvány elvételéről semmilyen bizonylatot, vagy elismervényt nem kaptam, illetve az nem a BKV tulajdona, ezért kérem annak visszajuttatását.

A fenti levélben leírtakkal kapcsolatban érdemes pontosítani, hogy az ellenőrzés évek óta nem a BKV, hanem a BKK hatásköre, tehát a kártyát nem a BKV, hanem a BKK, vagy annak megbízásából dolgozó alvállalkozó alkalmazottja vette el. Függetlenül attól, hogy az igazolvány bevonása jogos volt-e vagy sem. 

A Magyar Államkincstár honlapján az igazolvány bevonásáról keveset írnak, mindössze annyi tudható, hogy 

Az igazolvány nem rendeltetésszerű használata pótdíj kiszabását vonhatja maga után, illetve visszaélés esetén az igazolvány be is vonható.

Azt azonban nem írják, hogy mely intézmény jogosult a kártya bevonására. A BKK honlapján keresgélve sem jutottunk sokkal közelebb a megoldáshoz, itt ugyanis csak egy általános szövegrész foglalkozik bizonyos igazolványok és jegyek bevonásával, a MÁK-kártyára vonatkozóan nincs külön megjegyzés. 

A BKK által ellenőrzésre feljogosított személyek jogosultak a bérletigazolvány, díjmentes utazásra jogosultak kerékpárbérletéhez kiadott füzet és/vagy az értékszelvény, illetve a jegy elismervény ellenében történő bevonására

- írja a BKK, majd felsorolják, milyen esetekben vonhatja a be az ellenőr az egyes igazolványokat, jegyeket. 

Ennél jóval konkrétabban fogalmaz a Volánbusz honlapja, amely ugyan a fenti esetnek nem szereplője, de közlekedési szolgáltatóként vélhetően ugyanazok a szabályok vonatkoznak a BKK-ra is. A Volánbusz honlapján a következőt írják: 

Jegy- és bérletellenőrzést végző munkatársaink részére előírás, hogy a pótdíjazás során a szabálytalanságot alátámasztó menetjegyeket,bérletjegyeket illetve a sérült, megkérdőjelezhető eredetiségű, átruházott vagy átírt utazási igazolványokat és kedvezményre jogosító igazolványokat (MÁK kártya, közalkalmazotti kedvezményre jogosító igazolás, ellátottak utazási utalványa stb.) bevonják.

A fentiek alapján úgy tűnik, Tímeának igaza van, a BKK-s ellenőr nem jogosan vonta be a kártyát, de nem azért, mert a MÁK-igazolvány nem a BKK tulajdona, hanem mert

- nem történt visszaélés, hiszen a lejárt igazolvány magunknál hordása nem "bűn" (ezt az ellenőr is elismerte),

- nem történt szabálytalanság (Tímeának és gyermekének volt érvényes MÁK-kártyája is),

- a bevont igazolványról Tímea és gyermeke nem kapott elismervényt.

A bejegyzéssel kapcsolatban a BKK vizsgálatot indított, amelynek eredményét elküldték a BKV-Figyelőnek is. Ők is leírnak egy esetet, amely azonban lényegesen eltér a fentiektől. Ők azt a következtetést vonták le, hogy az eset nem a bejegyzésben leírtak szerint történt, szerintem viszont egy másik esetet írtak le. Íme a közlemény.

A MÁK hatósági igazolvány igen széles körű kedvezményt biztosító utazási jogosultságot ad a tulajdonosának. Az ellenőrzési tapasztalatok alapján éppen emiatt sok visszaélést tapasztalnak jegyellenőreink ezzel az utazási igazolvánnyal. A BKK által jegyellenőrzéssel megbízott összes munkavállaló, ideértve a jegyellenőröket és a beléptetést végző biztonsági szolgálat munkatársait is, a VOLÁN és a MÁV ellenőreihez / jegyvizsgálóihoz hasonlóan, visszaélés esetén jogosultak bevonni a hatósági igazolványt, a közokirattal való visszaélés megakadályozása érdekében. A lejárt plasztikkártyákra is ez vonatkozik. Minden bevont díjtermékről, így erről is, elkobzáskor az ellenőrzést végző személy elismervényt köteles adni.

A bejegyzésben említett esetet társaságunk azonnal kivizsgálta, melyből kiderült, hogy a bejegyzésben olvasható napon 17:30-kor egy negyven év körüli férfi akart MÁK kártyával utazni. Felmutatta a kártyát, ami valóban tokban volt, de nem volt mellette másik kártya. Az ellenőr látva, hogy a kártya lejárt, megkérte az utast, hogy vegye ki a tokból és adja át, amit ő meg is tett. Ekkor kiderült, hogy nem csak lejárt, hanem az egy 12 éves fiú nevére szól. Közölte az utassal, hogy a kártya tulajdonosa nincs jelen, ezért azt neki be kell vonnia és erről ad igazolást. Az utast az igazolást megvárta, egy példányát átvette, majd a kijárat felé távozott.

A bevont igazolványt elküldjük a kibocsátó MÁK-nak további intézkedésre.

A BKK vizsgálatából az derült ki, hogy az eset nem a bejegyzésben leírtak alapján történt, ezért kérjük, hogy a fenti információkkal egészítsék ki a hivatkozott bejegyzést.

komment komment Címkék: ellenőr MÁK-kártya

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása