BKV-Figyelő

Tovább lehetne olcsóbb tarifával utazni a HÉV-en

BKV figyelő.hu

2009.03.17
11:30

Támogatta hétfői ülésén a főpolgármesteri kabinet, hogy módosítsák a gödöllői HÉV tarifahatárát.

Jelenleg Ilonatelep megállóhelyig lehet budapesti jeggyel és bérlettel utazni, a változtatás után a Kistarcsai kórház is elérhető lenne olcsóbb tarifával - adta hírül Nyáry Krisztián, a városháza kommunikációs igazgatója. A kabinet azért javasolja a közgyűlésnek a BKV viteldíjairól szóló rendelet módosítását, mert sok XVI. kerületi lakos jár a kistarcsai kórházba.

A Margit híd felújításának egyik feltétele, hogy a II. kerületi önkormányzat módosítsa a hídfő környékére vonatkozó szabályozási tervet. A híd felújítása során ugyanis a budai le- és felhajtósáv kiszélesítését tervezik, amely érinti a híd melletti parkokat és a rakpart érintett szakaszát. A tervek tartalmazzák a Bécsi úti villamos továbbvezetését is a Bem tér felé. A főpolgármesteri kabinet azt javasolja, hogy egyetértési jogával élve a Fővárosi Közgyűlés támogassa a módosított kerületi jogszabályt.

Újra a közgyűlés elé kerül a rákoskeresztúri autóbusz-folyosó kialakítását lehetővé tevő támogatási szerződés. A februári jóváhagyást követően ugyanis a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség új típusú dokumentumokat fogadott el, így változott a pénzügyi elszámolás szabályrendszere is. Mivel a főváros vezetése közgyűlési jóváhagyás nélkül nem írhatja alá a módosított szerződést, a technikai módosításokat ismét a közgyűlés elé kell terjeszteni. A fővárosi képviselők februárban egyhangúlag támogatták a Rákoskeresztúrt Zuglóval összekötő 10 kilométeres buszfolyosó kialakításának programját.

A főpolgármesteri kabinet elfogadásra javasolja az Uzsoki Kórház rekonstrukciója II. ütemének támogatási szerződését is. A beruházás keretében 4,4 milliárd forint uniós támogatással megújul a kórház rossz állapotban lévő, régi épülete, amely a közelmúltban épült új szárnnyal együtt regionális egészségügyi központként működhet tovább. Az építkezés a fővárosi költségvetés elfogadásától függően idén kezdődhet és 2010-ben fejeződik be.

Nyáry Krisztián tájékoztatott arról is, hogy két év alatt a jelenlegi háromról hétfősre bővítené brüsszeli képviseletét a főváros. Brüsszelben 160 európai nagyváros és régió rendelkezik önálló képviselettel. A nyugat-európai fővárosok mellett önálló irodával van jelen Prága, Pozsony és idéntől Varsó is. Budapest brüsszeli irodája kulcsszerepet vállal az uniós intézményekkel való kapcsolattartásban és Budapest érdekeinek képviseletében.

Az EU következő költségvetési ciklusában Budapest - relatív fejlettsége miatt - kevesebb támogatásra számíthat, ezért különösen fontos a még igénybe vehető források feltérképezése és a hatékony érdekérvényesítés az uniós döntés-előkészítési munka során.

(FN)

komment komment Címkék: budapest cikk bkv fejlesztés hév utas bérlet főváros jegy bkvfigyelo fn gödöllői

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása