BKV-Figyelő

"Zavar, de rágyújtok" - hogyan működik a cigitilalom a megállókban?

BKV figyelő.hu

2011.05.14
17:53

Van, aki kiszámolja a füstmentes terület határát, van, aki fél a büntetéstől, mégis rágyújt, de van olyan dohányos is, aki szerint teljesen normális, hogy kitiltották a dohányzást a budapesti tömegközlekedési eszközök megállóiból. A negyedéve érvényben lévő cigitilalom megsértése miatt eddig alig büntettek, átlagosan heti egy eset történt, a kiszabott 22 ezer forintnyi bírságból viszont még csak ötöt sikerült behajtani, tudta meg az [origo].

Leggyakrabban a Boráros, az Örs vezér és a Lehel téri BKV-megállókban bírságoltak a közterület-felügyelők a tavaly év végén bevezetett budapesti dohányzási tilalom megszegése miatt. A Fővárosi Közgyűlés december 15-én egyhangúlag fogadta el Tarlós István főpolgármester javaslatát, amely szerint február közepe óta tilos rágyújtani az autóbuszok, a villamosok, a trolibuszok, a fogaskerekű, a sikló, a libegő és a HÉV megállóiban.

A szabály értelmében tilos dohányozni a megállók korláttal elválasztott részein, a szomszédos járdaszigeteken, illetve a megállót jelző táblától meghatározott területen. Korábban a játszótereken, azok környezetében és az aluljárókban tiltotta meg a Fővárosi Közgyűlés a dohányzást.

A szabálysértőket akár 3-20 ezer forintra is megbüntethetik. Eddig tizenkét esetben bírságoltak a dohányzási tilalom megsértése miatt, hat esetben helyszíni bírságot szabtak ki, másik hat esetben feljelentést tettek.

A Fővárosi Közterület-felügyelet szerint a megállókban dohányzáson kapott emberekre kiszabott legenyhébb bírság háromezer, a legnagyobb pedig ötezer forint volt. Az összes helyszíni bírság összege 22 ezer forint volt, de ebből eddig csak ötezret fizettek be.

Aluljáróban való dohányzás miatt negyvenötször bírságoltak, a helyszíni bíráságok összege 50 ezer forint, de ennek az összegnek csak a felét fizették be. A legtöbbet a Nyugati téri, illetve a Határ úti aluljárókban bírságoltak.

[origo]

komment komment Címkék: budapest teszt origo bkv videó dohányzás büntetés hajléktalan aluljáró észrevétel tilalom megálló

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása