BKV-Figyelő

Az ügyfélszolgálat-vezető nem tudja, mit beszél?

BKV figyelő.hu

2008.08.06
08:10

Olvasónk tájékoztatót kért a családi jegyről, melyet meg is kapott, csakhogy a pénztárban mondták meg neki, hogy amire ő hivatkozik, az nincs is. Újból felkereste az ügyfélszolgálatot, ahol beismerték, hogy félretájékoztatták az utast, és feleségével, és 4 éves gyermekével együtt nem tekinthetők családnak, nem vehetnek családi jegyet.

Tisztelt BKV-figyelő!

Kisfiam, a feleségem és én szerintem egy család vagyunk. A BKV szerint azonban nem. Pontosabban nem biztosak benne...

Idén januártól több ponton módosult a családi jegy használatának feltétele. Odáig világos, hogy a "családi jegyet 1 vagy 2 felnőtt (18 éven felüli személy), legalább 1, de legfeljebb 7 fő, 14 éven aluli gyermekkel együtt, egy kocsiban történő utazásnál veheti igénybe". Ebben az "újdonság" csak annyi, hogy a gyermekek számát 1-ben minimalizálták, ugyanis a korábbi években létezett ún. hétvégi családi jegynél csak a maximum volt megadva (így elvileg gyermek nélkül is lehetett vele utazni). Az új feltételnek mi megfelelünk, hiszen én és a feleségem bőven 18 éven felüliek vagyunk, a 4 éves gyermekünk pedig 14 éven aluli. A következő mondat azonban egy kicsit megkavarja a dolgot, hiszen abban az áll, hogy "a gyermekek 14 éves korig, érvényes magyar diákigazolvánnyal használhatják". Értelemszerűen óvodás gyermekünknek még nincs diákigazolványa, tehát ennek a feltételnek nem felel meg.

A dolgot tisztázandó, 2008. január 21-én e-mail-ben állásfoglalást kértem a BKV ügyfélszolgálatától, hogy akkor most mi hárman (mint család) igénybe vehetjük-e a családi jegyet vagy sem. Még azon a napon a BKV ügyfélszolgálat vezetőjének aláírásával a következő választ kaptam, idézem:

Tájékoztatjuk, hogy a családi jegy (2 napos) a feltüntetett dátum alapján két egymást követő napon érvényes az éjszakai járatok kivételével. A családi jegyet 1 vagy 2 felnőtt (18 éven felüli személy), legalább 1, de legfeljebb 7 fő, 14 éven aluli gyermekkel együtt, egy kocsiban történő utazásnál veheti igénybe. A gyermekek 14 éves korig, érvényes magyar diákigazolvánnyal használhatják.

A felnőtt kíséretében utazó gyermek iskolai tanulmányok megkezdéséig, bármely személyi azonosításra alkalmas igazolvány (igazolás) felmutatásával díjmentes utazásra jogosult. Önök a családi jegyet igénybe vehetik, mivel gyermekük nem 14 éven felüli, és annak a feltételnek miszerint „1 vagy 2 felnőtt (18 éven felüli személy), legalább 1, de legfeljebb 7 fő, 14 éven aluli gyermekkel együtt, egy kocsiban történő utazásnál veheti igénybe” megfelelnek.



Ennek fényében azóta többször is utaztunk hármasban a családi jeggyel. Néha találkoztunk BKV ellenőrökkel is, akik mindig szó nélkül elfogadták a családi jegyünket.

Június 28-án, szombaton úgy terveztük, hogy felmegyünk a Budai hegyekbe kirándulni, és vasárnap a több kerülettel arrébb lakó édesapámat is meglátogatjuk. Logikus volt, hogy ezt ismét egy családi jeggyel tesszük meg. Hátizsákkal a hátunkon beálltunk a Határ úti metróállomás jegypénztárához, és kértünk egy családi jegyet. A jegypénztáros ránézett a fiamra, majd megkérdezte, hogy hány éves. Mondtuk, hogy 4. Erre megállapította, hogy mivel még nincs 6 éves, nincs diákigazolványa, ezért nem vehetjük igénybe a családi jegyet. Ekkor én természetesen a BKV ügyfélszolgálatának fenti állásfoglalására hivatkoztam, hiszen az pont ezt a kérdést tisztázta. A pénztáros közölte, hogy nekik ezt nem így oktatják, így nem ad jegyet (értsd: nem is vásárolhatok). Többszöri kérésemre sem volt hajlandó kiszolgálni. Erre odamentem az állomáson szolgálatot teljesítő jegyellenőrökhöz, hogy szerintük utazhatunk-e családi jeggyel. Erre ők azt mondták, hogy szerintük igen, és azt tanácsolták, hogy az automatából vegyem meg a jegyet, ha a pénztáros ilyen makacs. Mivel nem volt nálunk egy zsáknyi százas, amit az automata elfogad, ezért inkább nyomtunk két jegyet. A Deák téri állomáson dolgozó jegyellenőröktől is megkérdeztem, hogy ők elfogadták volna-e a családi jegyet. Erre azt mondták, hogy ők igen, bár megfogtam őket a kérdéssel, és lehet, hogy más ellenőrök másképp tennének.

Másnap újra írtam a BKV ügyfélszolgálatának, hogy változott-e valami a januári állásfoglalásuk óta. Legnagyobb meglepetésemre ugyanattól az ügyfélszolgálati vezetőtől, aki a januári választ szignálta most egy homlokegyenesen más válasz jött, idézem:

Köszönjük, hogy észrevételével megtisztelte Társaságunkat.
 
Sajnáljuk, hogy januári állásfoglalásunk téves volt, de a családi jegy használatához szükséges a magyar diákigazolvány megléte. A kedvezmény igénybe vételével kapcsolatban a pénztáros a június 28-ai meghiúsult vásárlásuk alkalmával helyesen tájékoztatta Önöket. Az már más kérdés, hogy ha előre vásárol családi jegyet, akkor a pénztáros nem mérlegelhet, ki kell azt szolgáltatni. Feltehetően a vásárláskor kiderült, hogy 3 éves gyermekükkel hárman kívánják felhasználni a családi jegyet, így munkatársunk Önöknek akart jót, hogy ellenőrzéskor elkerüljék az esetleges kellemetlenségeket. A könnyebb érthetőség kedvéért ismertetjük a jogi hátteret is.
 
A közösségi közlekedés a maximált hatósági áras kategóriába tartozik. Esetünkben az árhatósági jogkört a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 16.§ (1) bekezdése és az árak megállapításáról szóló 1990. évi LXXXVII. tv. 7.§-ban foglalt felhatalmazás alapján Budapest Főváros Közgyűlése gyakorolja.
 
A családi napijegy használatának feltételeit a fentieknek megfelelően a Fővárosi Közgyűlés mindenkor hatályos rendelete tartalmazza. Jelenleg a 2008. január 1-jétől érvényes 83/2007. (XII.28.) önkormányzati rendelet van érvényben, amelynek 1.§ (7) bekezdése a következőket mondja ki:
 
„ (7) A családi jegy (2 napos) a feltüntetett dátum alapján két egymást követő napon érvényes az éjszakai járatok kivételével. A családi jegyet 1 vagy 2 felnőtt (18 éven felüli személy), legalább 1, de legfeljebb 7 fő, 14 éven aluli gyermekkel együtt, egy kocsiban történő utazásnál veheti igénybe. A gyermekek 14 éves korig, érvényes magyar diákigazolvánnyal használhatják.”
 
Ezeket a tudnivalókat Társaságunk honlapján is feltüntetjük az alábbi linkeken: http://www.bkv.hu/jegyek/2008jegyek.html#csaladijegy. Az itt található ismertető szóról szóra megegyezik a családi jegy hátoldalán olvasható szöveggel.
 
Fentiek alapján a családi jegy használatára Önök 3 éves gyermekükkel sajnos nem jogosultak. A jogosultságnak két feltétele van a gyermekek részéről: a 14 év alatti életkor mellett szükséges feltétel a diákigazolvány megléte is. Tehát legalább egy olyan gyermeknek is utaznia kell, akinek érvényes diákigazolványa van. Ez ugyan indirekt módon, de alsó korhatárt állapít meg.
 
Mivel az Ön gyermekük életkora alapján a közforgalmú személyszállítási utazási kedvezményekről szóló 85/2007. (IV. 25.) kormányrendelet 2. § a) pontja és az 1. sz. melléklete alapján díjmentesen utazik, ezért más jellegű kedvezményre értelemszerűen már nem lehet jogosult.



A dologban csak az a vicces, hogy ezek szerint ha (alibiből) elvisszük magunkkal a szomszéd iskolás korú gyermekét, akkor már utazhatunk a családi jeggyel. Sőt, ha csak ketten, én (mint 1 felnőtt) és a szomszéd iskolás korú gyereke utazunk, akkor is. Ez utóbbi a BKV szerint "családabb", mint mi hárman?

Van egy kedves barátom, akinek 4 gyermeke van. Egyik sem annyi idős még, hogy diákigazolványa legyen. A fenti álláspont alapján ő, a felesége és a 4 gyerek együtt nem jogosult családi jeggyel utazni. Vicces.

Nem vagyok a jogban annyira jártas, de ha az utóbbi állásfoglalás utolsó mondatát veszem alapul, akkor értelmezésem szerint elvileg két 65 éven felüli nagyszülő, iskolás korú unokáival együtt sem utazhatna családi jeggyel. A 65 éven felüliek ugyanis (ahogyan a kisfiam) díjmentesen utaznak, így ők a családi jegy használatából, indirekt módon (felső korhatárral) kiesnek (ugyanúgy ahogy a kisfiam az alsó korhatárral). Mivel így nincs meg a családi jegy használatára jogosult 1 vagy 2 felnőtt kísérő, így minden velük utazó unokának külön-külön jegyet kellene venni. Ők sem minősülnek családnak?

Végezetül egy kis számolás. A családi jegy 2 napra, korlátlan utazással 2000 Ft-ba kerül. Ha ezt mi nem vehetjük meg, akkor "szolgáltatásaiban" ehhez legközelebb a napijegy áll, ami 1 napra fejenként 1550 Ft. Azaz 2 napra nekem és a feleségemnek összesen 2 x 2 x 1550 = 6200 Ft. Vagy vehetünk mindkettőnknek 1-1 turistajegyet (!), ami 3400 Ft / fő, viszont 3 napig jó. Bármelyik legyen is, az árkülönbözet a családi jegyhez képest több mint háromszoros!

Jó lenne, ha az illetékesek eldöntenék, hogy igazából kiket is akarnak támogatni a családi jeggyel.

Üdvözlettel,
Szántai Károly

 

Csak egy észrevétel:

Legutóbb a Vodafone egyik szaküzletében tájékoztattak félre, és olyan kedvezménnyel adták el nekem a mobil internetet ami nem létezik. Felháborodva kerestem meg az ügyfélszolgálatot a blog e-mailcíméről, és „egyedi elbírálás alapján”3 hónap kedvezményt kaptam. Korrektek voltak, nem is panaszkodtam többet. Valószínű nem akartak nagyobb balhét, és mivel 5 előfizetésünk van náluk, fontosak vagyunk, mint ügyfél.

Ez a különbség a két szolgáltató cég (BKV és Vodafone) között.

komment komment Címkék: budapest bkv ügyfélszolgálat utas panasz bérlet észrevétel szütskati

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása