BKV-Figyelő

Elköltöztünk!

Király Dávid

2015.04.20
19:41

A BKV-Figyelő március óta a bkvfigyelo.cafeblog.hu címen érhető el. 

Továbbra is megtaláltok minket a Facebookon is!

komment komment Címkék: bkvfigyelo.cafeblog.hu

100 éve buszozunk Budapesten

Király Dávid

2015.03.01
02:55

"Bárhogy mondják, nagy itt a rohanás,
busz zaja zakatol, zeng.
Nem kell már a fülembe soha más,
Hogy lehet valahol csend?

Nékem csak Budapest kell,
Hol az ember kora reggel szívesen kel,
Mert imádom forró szerelemmel."

Száz évvel ezelőtt, 1915. március elsején indult el az első autóbusz Budapesten. A centenárium alkalmából fotókon keresztül mutatjuk be a fővárosi buszközlekedés legfontosabb állomásait. 

1_1938_460.jpg

Az első budapesti autóbuszjárat 1915. március 1-jén indult el az Andrássy úton. Az Aréna (ma Dózsa György) út és a Vilmos császár (ma Bajcsy-Zsilinszky) út között közlekedő járatot a Székesfővárosi Közlekedési Vállalat Rt. üzemeltette (1938)

Tovább

komment komment Címkék: fotó busz évforduló 100 éves Budapesti buszozás

Miért nincs nyáron hó? - avagy a pesti népnek semmi nem jó

Király Dávid

2015.02.26
14:56

Értem én, hogy régen minden jobb volt, bezzeg nyugaton, meg különben is szar az élet, de az is igaz, hogy a budapesti utazóközönségnek nagyon nehéz, hovatovább lehetetlen megfelelni. Az alábbi két levél egy hét különbséggel érkezett. Az időjárás nagyjából ugyanolyan volt. 

Péter kérése, hogy

Legyenek szívesek ne fűtsenek a tömegközlekedési eszközökön, MERT: TELJESEN FÖLÖSLEGES, sőt káros. Télen a buszon csak dunsztolódik a sok utas a bacilus- és vírusgőzben. Mindenkin télikabátban van és leizzad, aztán leszállás után jól megfázik.

20e_wikipedia.jpgFotó: Wikipedia

Tovább

komment komment Címkék: időjárás dilemma fűtés

Miért jár másfelé a busz?

Király Dávid

2015.02.23
12:15

Erre a kérdésre vár választ a BKK-tól olvasónk, Zsolt, aki a korábbiaknál nehezebben tudja megközelíteni a munkahelyét. A 125-ös busz ugyanis nem azon a vonalon közlekedik, mint korábban. A BKK-nak írt levelét közöljük.

A 125-ös busz vonalának elterelése végett ragadtam billentyűzetet. Érdeklődni szeretnék, hogy azon kívül, hogy megnehezíti az ORIGO filmstúdióba érkező dolgozók, statiszták, látogatók életét, ennek a döntésnek milyen szakmai vagy egyéb jellegű indokai voltak illetve vannak?

ikarus_260_1_1.jpg

Fotó: BKV

Tovább

komment komment Címkék: elterelés 125-ös busz

Saját buszán büntette meg a volános sofőrt a BKK-s ellenőr

Király Dávid

2015.02.20
15:25

Épp a kollégáját váltotta volna az a buszvezető, aki a BKK agglomerációs járatain dolgozik, amikor az ellenőr megbüntette. Mint tudjuk, az agglomerációs járatokon közlekedő buszokat a Volánbusz üzemelteti, emberünknek volt is volánbuszos szabadjegye, ez azonban a BKK-nál nem érvényes. Pikáns.

Tegnap a BKK-s jegyellenőr azon a buszon büntetett meg 16 ezer forintra, amin délutános műszakban váltottam a délelőttös kollégát. Az agglomerációs területen dolgozunk mint buszvezetők, itt a BKK megrendelésére a Volánbusz üzemelteti a buszokat. A BKK-s ellenőr a volánbuszos szabadjegyet nem fogadta el az agglomerációs járaton, mondván hogy az csak külterületre érvényes.

volanszabadjegy.jpg

Tovább

komment komment Címkék: ellenőr agglomeráció szabadjegy BKK Volánbusz

Egy galamb, egy bojler és egy hamuvá sült Mercedes - válogatás az elmúlt hetek legjobb képeiből

Király Dávid

2015.02.18
14:21

Ismét összegyűlt egy csomagnyi az általatok beküldött és a neten talált érdekes képekből. Van itt minden. 

Alternatív megoldás a 24-es villamos fűtésére: a bojler

bojler_24-esvill_fb.jpg

Tovább

komment komment Címkék: fotó reklám tűz galamb bojler FUTÁR

Hogyan szálljunk le a nyílt pályán rekedt HÉV-ről?

Király Dávid

2015.02.16
12:46

Az idősebb vagy nehezebben mozgó utasoknak még a megállókban sem könnyű a HÉV-ekről vagy azokra le- vagy felkapaszkodni, a muzeális korú járművek annyira magasak. Ha a szerelvény nem jut el a megállóig, a le- és felszállás szinte akrobatikus képességeket igényel. Erre panaszkodik olvasónk, Erzsébet, aki a napokban segítségnyújtás nélkül volt kénytelen lekászálódni a HÉV-ről, ami nem jutott el a megállóig.

A 2015. február 13-án, pénteken 6 óra 57 perckor Szigethalomról induló H6-os HÉV-szerelvény a Duna híd végén felsővezeték-szakadás miatt kb. 7óra 15 perckor megállt. A vezető közölte az utasokkal, hogy szálljanak le a vonatról és gyalogoljanak be Dunaharasztiig. A HÉV-szerelvény lépcsője és a talaj közti különbség kb. 1 méter volt, durva kövekkel szórva.

hev_bkk_1.jpgFotó: BKK

Tovább

komment komment Címkék: akadálymentesítés vezetékszakadás H6-os HÉV

Máshol támasszunk segget!

Király Dávid

2015.02.13
16:29

Senkinek sincs bérelt helye a tömegközlekedés járatain, de kis odafigyeléssel megkönnyíthetjük azon utastársaink utazását, akik valamiért nehezebben mozognak. Ez a "nehézség" lehet egy babakocsi, egy kerekesszék vagy csak egyszerűen a kor. Az elsőbbségi helyeket nem véletlenül találták ki, figyeljünk oda - erre hívta fel a figyelmet Nikolett.

Két kisgyermek édesanyja vagyok. Szeretném megosztani a babakocsival való közlekedés tapasztalatait a BKK járatain. Én csak és kizárólag alacsony padlós járaton utazok. Elsősorban azért, mert a nagyobb gyerek babakocsival, a kisebb pedig kenguruban utazik. Tehát lehetetlen egyedül felszállni egy régebbi járműre.

elsobbsegi_1.jpg

Tovább

komment komment Címkék: babakocsi mozgáskorlátozott elsőbbségi ülés

Anyuka vs. ellenőr: 0-1

Király Dávid

2015.02.11
12:58

Egy másik BKK-s kolléga hibája miatt büntette meg egy ellenőr Bettyt, aki nem is elsősorban a pótdíjazást kifogásolta (hiszen a hibát mindeddig ő sem vette észre), hanem az ellenőr hozzáállását stílusát. A szerda reggeli esetet olvasónk panaszlevélben jelezte a BKK-nak, ezt a levelet közöljük most.

A mai napon 7:58-kor a Népliget metrómegállónál ellenőr munkatársuk munkáját végezve elkérte a bérletemet. Természetesen felmutattam neki, mire ő kérte, hogy a bérletszelvényt (helyesen a bérletigazolványt, a levél további részében ezt javítottam - a szerk.) is ellenőrizhesse. Kezébe adtam a bérlettartót, melyben a bérlet mellett a bérletigazolvány, a MÁV-bérletem és egy apró matrica volt.

makkartya_2.jpg

Tovább

komment komment Címkék: ellenőr bérlet bérletigazolvány lejárat

Fékezett a busz, szállt az üvegszilánk

Király Dávid

2015.02.09
12:29

Az újonnan beszerzett vagy felújított buszok üvegfelületeit a BKK már régóta fóliáztatja, de a régebbi vagy felújítás előtt álló járművek üvegfelületei még "csupaszok". Az alábbihoz hasonló balesetek azt mutatják, a fólia nemcsak az önjelölt művészek önkifejezése ellen véd, hanem az üvegszilánkoktól is. Ha van.

A mai napon (múlt pénteken - a szerk.) a 86-os járaton a Margit híd megálló előtt tört ki a busz harmadik ajtaja előtti üveglap. A busz elé bevágott egy autó, a sofőr vészfékezett, az ajtónál álló utas kapaszkodott, de csak egy kézzel, a másik kezében telefon volt, ezért amikor megindult, a lendülettől nem volt lehetősége megkapaszkodni.

volvouveg1.jpg

Tovább

komment komment Címkék: baleset üveg fólia Volvo 86-os busz

"Öregember nem rakéta" - avagy mi volt a baj a régi átszállójeggyel?

Király Dávid

2015.02.05
16:25

Ha jól emlékszem, sosem vettem átszállójegyet, így aztán az sem tűnt fel, hogy lecserélték. A tömbjegy sem tömbjegy már, hisz nincsenek összetűzve. Régen minden jobb volt? Tibor kritikája következik.

Szerencsére ritkán veszem igénybe a BKV/BKK ellentmondásoktól nem mentes szolgáltatásait, mert nem vagyok tehetős, meg az izgalmakat sem bírom már úgy. Ezért inkább autóval, biciklivel, motorral vagy gyalog járok. De van úgy, elkerülhetetlen a kalandtúra. Ilyenkor általában átszállójegyet veszek. 

Mikor utoljára ezt vásároltam, még két felhasználható véggel egyben volt a jegy. Ez sajnos megváltozott. Egy behatárolt képességű hozzátartozómat kértem meg tavaly szeptember táján, vegyen két ilyet. Négy jeggyel jött haza. Utánanéztem a dolognak, kiderült, 1-2 sorrendben az összetartozó számú jegyeket kell használni.

atszallojegy.jpg

Tovább

komment komment Címkék: pénztár átszállójegy

Akadálymentes buszokat Csepelre!

Király Dávid

2015.02.02
16:23

Szerencsére egyre több az alacsonypadlós busz Budapesten; olvasónk, Szilvia levele bizonyítja, mennyire szükség van rájuk. Sajnos sok helyen még mindig a régi buszok járnak, a tervek szerint azonban néhány éven belül minden fővárosi busz akadálymentes lesz. 

Nagyon örülök hogy megtaláltam ezt az oldalt, mert a BKV honlapjára írt panaszlevelemre nem reagáltak, telefonos megkeresésemre pedig érdemben nem tudtak normális választ adni. A helyzet a következő: 2004 előtt a 159-es busz vonalán csak és kizárólag magas padlós Ikarus buszok jártak. 2004-ben lecserélték őket alacsonyabb padlós, korszerűbb buszokra. 2014 novembere óta viszont újra visszaállították a 2004 előtti magas padlós buszokat.

159-es_busz_wiki_maximix90.JPGFotó: Wikipedia/Maximix90

Tovább

komment komment Címkék: alacsonypadló akadálymentes Csepel 159-es busz

A buszvezetők segítettek, meglett az elveszett táska

Király Dávid

2015.01.29
16:13

Évának szerencséje volt; két buszvezető hatékony és gyors segítségének köszönhetően visszakapta a buszon felejtett táskáját. Köszönetét a BKK alkalmazottai felé írta, s bár a világért sem fosztanánk meg ettől a BKK-sokat, de úgy pontos a történet, hogy az egyik buszvezető a BKV, a másik a VT-Arriva munkatársa.

Az alábbi levelemmel kivánom megköszönni a BKK munkatársainak az alábbi történetben nyújtott segítségét. A múlt héten pénteken, 2015. január 23-án este 20:00 óra előtt Rákoskeresztúron a 67-es buszról szálltam le és indultam a Tesco áruházba vásárolni. A pénztárnál álltam már, mikor észrevettem, hogy nincs meg a kézitáskám, amelyben pénztárca, személyes okmányok, BKK-bérlet, lakáskulcs, telefon, stb. volt.

ikarus_260_1_1.jpgFotó:BKV

Tovább

komment komment Címkék: táska talált tárgy buszvezetők 67-es busz

Nem állt meg a busz - a vezető nem emlékszik az esetre

Király Dávid

2015.01.26
12:50

A megállóban rekedt olvasónk, mivel a busz, amire várt megállás nélkül hajtott tovább. Olvasónk rögtön panaszt is tett a BKK-nál. Az esetet kivizsgálták, mivel azonban a buszvezető másképp írta le a történteket, az ügy ennyiben maradt.

Szeretném megosztani a történetem, ami ugyan nem véresen komoly, de érdekesen megmutatja a BKK hozzáállását az ügyfelek panaszához. Másodállásban egy anyaotthonban dolgozom éjszakánként. 2014. december 29-én reggel szerettem volna átmenni a másik munkahelyemre. Elég szűkre szabott az idő, míg átérek, nem késhetek el, így pontosan ki van számítva a közlekedésem.

panaszlevel.jpg

Tovább

komment komment Címkék: buszvezető 166-os busz

Látta a vezető, hogy baj van

Király Dávid

2015.01.22
15:37

Napi szinten landolnak utasokra rácsukott ajtókról szóló levelek a BKV-Figyelő postafiókjában. Újat szinte nem is tartalmaznak - a busz megáll, az utas leszáll(na), ajtó csukódik, anyád, tiéd. István levele annyiban más, hogy az általa látott esetben a buszvezető észrevette a problémát és csípőből tüzelés helyett megtette, amit ilyenkor meg lehet tenni.

Ma esti (január 20. - a szerk.) történetemmel újabb példát szeretnék elmondani, hogy a buszvezetők - sokak véleményével ellentétben - nem a világ legrosszabb emberei. A mai eset rávilágított arra, hogy egy buszvezető egy hideg, esős éjszakán hibázik, de nem mentegetőzik, elismeri, majd úgy vezet tovább, hogy érződik rajta a lelkiismeret-furdalás.

bkvikarus.jpg

Fotó: BKV

Tovább

komment komment Címkék: buszvezető 25-ös busz rácsukta

BKV-Figyelő

profil_kd.jpg

Az oldal szerkesztője Király Dávid Budapest-szakújságíró. A BKV-Figyelő célja, hogy a budapesti tömegközlekedést igénybe vevők véleményét a nyilvánosság elé tárja, s ezzel a közösségi közlekedés fejlődését elősegítse. A blog nem tényeket, hanem olvasói észrevételeket közöl.

A BKV-Figyelő szerkesztője nem feltétlenül ért egyet a közölt levelek tartalmával. A megjelent levelek szerkesztésének és rövidítésének jogát fenntartjuk. Amennyiben a BKV-Figyelőn sértő tartalmat, hozzászólást talál, kérjük, az alábbi linkre kattintva jelezze nekünk!

Sértő tartalom bejelentése!

Írjon nekünk!

mobilver_banner_x.gif

Facebook

BKV-figyelő RSS

süti beállítások módosítása